Naslovna Poljoprivreda Kukuruz i stočni ječam najprometovaniji, SPOT uljana repica

Kukuruz i stočni ječam najprometovaniji, SPOT uljana repica

70
0

U nedelji za nama zaključeni su prvi SPOT ugovori za uljanu repicu rod 2024. godine. Najviše su se prometovali kukuruz i stočni ječam, dok je zaključenje berzanskih ugovora ove sedmice izostalo glede pšenic i soje. U toku nedelje preko Produktne berze prometovano je 4.285,00 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 98.380.050,00 dinara.

kukuruz
Photo by engin akyurt on Unsplash

Jako se lepo kukuruz drži…

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje primetna je bila izuzetno slaba aktivnost učesnika. Početkom nedelje tražnja je bila nešto veća u odnosu na ponudu, da bi krajem nedelje ponuda bila nešto veća od tražnje. Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 19,20 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 19,09 din/kg bez PDV-a (20,99 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na sedam dana ranije, primetan je blaži rast cene od 0,46%. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka  u cenovnom opsegu od 19,20 do 19,40 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 57% udela.

tehnologija proizvodnje pšenice

Na tržištu pšenice tokom ove nedelje bila je primetna veoma slaba aktivnost. Tražnja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude, a kupci su pokazali interesovanje za stočnom pšenicom i pšenicom na paritetu CPT luka. Ipak, slaba aktivnost na strani ponude i razlika u ceni između nuđene i tražene robe doveli su do izostanka zaključenja berzanskih ugovora.

…a jako se lepo i stočni ječam prodaje

Na tržištu soje tokom ove nedelje primetan je bio gotovo potpuni izostanak učesnika na tržištu, kako na strani ponude tako i na strani tražnje, te je zaključenje robno-berzanskih ugovora izostalo.

Izvor: Shutterstock/allstars

Kada je u pitanju stočni ječam, na tržištu je i ove sedmice bilo primetno dosta aktivnosti. Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,97 din/kg bez PDV-a (18,67 din/kg sa PDV-om). Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT po ceni od 17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a. Stočni ječam učestvovao je u ukupnom obimu prometa sa 35% udela.

U toku ove nedelje zaključeni su i prvi SPOT ugovori za uljanu repicu rod 2024. godine po ceni od 49,57 do 50,34 din/kg bez PDV-a, a krajem nedelje bila je primetna slabija ponuda.

 

Andrea Kostić, Produktna berza