Naslovna Poljoprivreda Kukuruz preuzeo primat od pšenice, kod soje tek blage promene

Kukuruz preuzeo primat od pšenice, kod soje tek blage promene

126
0

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2,200 tona robe, za 25,14% manje nego prethodne nedelje. Finansijski promet bio je manji za 20,1% i iznosio je ukupno 61.672.500,00 dinara. Cene kukuruza i pšenice nastavile su rast, dok je soja imala silazni trend cene u odnosu na prethodnu sedmicu. Najviše se prometovao kukuruz.

Photo by Wouter Supardi Salari on Unsplash

Kad pšenica padne, kukuruz se digne

Početak nedelje na tržištu ove kulture obeležilo je povećanje aktivnosti i ponuda koja je bila dosta slabija od tražnje. Sredinom nedelje je pak došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu. Kukuruz je ove nedelje zauzeo primarno mesto u trgovanju. Učestvovao je u ukupnom obimu prometa sa 50%. A najviše interesovanja kupci su pokazali za kukuruz sa analizom na aflatoksin. Kukuruzom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 17,60 din/kg bez PDV-a (19,36 din/kg sa PDV-om). To ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na sedam dana ranije, primetan je cenovni rast od 1,41%. Trgovalo se i kukuruzom sa preuzimanjem do 29.2.2024. godine po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a, a zaključen je i robno-berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Kada je u pitanju pšenica, tokom čitave nedelje tražnja je bila veća od ponude, koja je bila izuzetno slaba. Nakon dve sedmice u kojima je pšenica bila najtrgovanija kultura, ove nedelje ona je u ukupnom obimu prometa učestvovala sa 27%. Žitom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,20 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,86 din/kg bez PDV-a (25,14 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na proteklu nedelju zabeležen rast cene. Budući da se tokom sedmice najviše trgovalo pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, rast cene iznosio je 10,7%. Trgovalo se takođe i pšenicom sa hektolitrom 72kg po ceni od 18,30 din/kg bez PDV-a, kao i pšenicom na paritetu CPT kupac sa plaćanjem po isporuci po ceni od 24,71 din/kg bez PDV-a.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Soja i ječam tradicionalno neinteresantni

Na tržištu soje tokom čitave nedelje nije zabeležena veća aktivnost učesnika, a odnos ponude i tražnje bio je uravnotežen. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 53,50 do 55,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, pri čemu je bio primetan pad cene kako se sedmica bližila kraju. Ponder cena iznosila je 53,84 din/kg bez PDV-a (59,23 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije pad cene od 1,39%. Od ukupnog obima prometa soja je činila 18%.

Tržište stočnog ječma i ove nedelje je bilo mirno, a zaključen je jedan robno – berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitrom 60kg po ceni od 16,90 din/kg bez PDV-a (18,59 din/kg sa PDV-om).

 

Izvor: Andrea Kostić, Produktna berza

Prethodni tekstAgrosmart objavio Priručnik za novinare-izveštače o poljoprivredi
Sledeći tekstLiker od šipurka: četvrt veka predanog rada!