Naslovna Poljoprivreda Kukuruz u krizi zbog klimatskih nepogoda

Kukuruz u krizi zbog klimatskih nepogoda

156
0

Kako tvrde poljoprivrednici, kukuruz je u krizi zbog neadekvatnih klimatskih prilika, a očekuje se veća šteta ukoliko ne bude bilo kiše.

Kukuruz odbacio listove pre vremena

Negativne vesti o prinosima kukuruza za ovu godinu se šire po Vojvodini. Jovan Negovan, predstavnik Udruženja „Pančevački ratari“, izjavio je da kultura krizira jer je zbog obilnih prolećnih kiša razvila plitak koren. „Kukuruz se razvijao shodno prirodnim uslovima. Zbog obilja vlage koje su obezbedile kiše pre mesec dana koren se nije razvijao u dubinu i sad mu nedostaje vlaga,“ naglasio je. „Za oprašivanje koje će početi za nekoliko dana, potrebno je da temperature budu niše od 30 stepeni. U suprotnom neće moći da se oplodi i to će smanjiti prinos.“

Photo by Jayson Roy on Unsplash

Dragan Kleut, član Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, komentarisao je da je skorašnji grad maksimalno oštetio listove kukuruza u ovoj regiji. Međutim, kako dodaje, padavine su doprinele prinosu time što su mu donele malo vlage koja mu je nedostajala. „Zbog tropskih vrućina kukuruz je pre nevremena počeo da odbacuje donje listove,“ istakao je Kleut. U nastavku izjave, naglasio je da su nevolje ratara povećane time što su osiguravajuće kuće prestale da osiguravaju useve. Kako navodi Kleut, ne isplati im se da osiguravaju gazdinstva „zbog verovatno ogromne štete“.

Još rano za prognozu

Iako je šteta primetna, pogotovo nakon skorašnjih obimnih padavina, stručnjaci ističu da je još uvek rano prognozirati štetu na usevima. Kako ističe Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, još uvek ima vremena do same berbe. „Počinje period oprašivanja i neophodno je da temperature budu niže od sadašnjih. Ako ne padnu i kiša i temperatura, šteta je neminovna,“ naglasio je.

Kukuruz je samo jedna od ratarskih kultura koja je širom Srbije pretrpela značajnu štetu poslednjih nekoliko dana. Superćelijska oluja, te naknadni grad, su desetkovali prinose suncokreta u pojedinim opštinama. Voćarske i povrtarske kulture su takođe primetno stradale, pogotovo šljive i maline. Trenutno se u više opština vrši sanacija štete, a Ministarstvo i lokalni nadležni organi pripremaju finansijsku ispomoć proizvođačima kojima je najnužnije.

Izvor: Beta