Naslovna Poljoprivreda Kukuruz uspeva kad se sve poklopi; zemlja Uljme dobila kišu – a...

Kukuruz uspeva kad se sve poklopi; zemlja Uljme dobila kišu – a farmeri mašine

204
0

Na našem YouTube kanalu možete da primetite novi prilog gde se zeleni kukuruz na gazdinstvu u Uljmi kod Vršca, i to se lepo zeleni! Srđan je odveo ekipu „Bolje zemlje“ u Južni Banat, na imanje Marka Markovića, ratara i zapošljenog u uspešnoj firmi „MBV“. I tamo se poveo razgovor o mnogo čemu.

Pre svega, Marko je Srđanu istakao zašto je kukuruz tako lepo rodio. Prema njegovim rečima, recentne kiše su jako dobro došle za rod, i generalno svaka kiša je u ovom periodu korisna. A korisno je i to što na 80 hektara Markovog imanja, od kojih 30 odlazi upravo na kukuruz, gotovo da i nema štetočina. Malo je problema sa insektima, navodi on, ali rade redovne tretmane i sve je za sada dobro. Glodara ni nemaju, jer zemljište, kvalitetna banatska crnica, nije podesna za njihov razvoj.

Izvor: Bolja zemlja

Za dobar kukuruz nužne dobre mašine

Prema nekim ranim procenama, Marko smatra da će rod ove godine biti izuzetan. Međutim, nijedna sezona nije bez svojih problema. Konkretno kod kukuruza, Marko smatra da su gotovo uvek cene „kočile“ razvoj ove poljoprivredne grane. Otkupna cena kukuruza prošle godine nije bila zadovoljavajuća, tvrdi ovaj mladić. I ako se taj trend nastavi, ratari će biti u velikom problemu, jer su ulaganja velika, a povrat nedovoljan.

Tu svakako treba uračunati i činjenicu da je moderna mehanizacija preko-potrebna za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju. I sam Marko navodi kako je do relativno skoro koristio zastarele traktore od pre 40 i više godina. Ali moderni problemi zahtevaju moderna rešenja, što znači automatizovana oprema za setvu, satelitska navigacija, subvencionisanje mašina i idealna zaštita.

Izvor: Bolja zemlja

Srđan je sa Markom o zaštiti i razgovarao, dotičući se recentnog apela nekoliko državnih institucija paorima da instaliraju zaštitne ramove i kabine, potpuno o trošku države. Marko se složio da je bezbednost bitna, ali je apostrofirao da je uvek bolje nabaviti novu mašinu. On takve i koristi, a kakav im je performans, saznaćete overom našeg video priloga o ovom vrednom momku iz Uljme.