Naslovna Poljoprivreda Kupina sve popularnija, potražnja raste

Kupina sve popularnija, potražnja raste

410
0

U Arilju je trenutno berba kupina u punom jeku, a proizvođači, za razliku od kolega malinara, očekuju pozitivne rezultate ove sezone. Prošle godine je ova voćna kultura imala rekordno visoku cenu. I premda je ta cena manja ove sezone, vlasnici se ne žale. Za razliku od malinara, tvrde oni, otkupna cena je zadovoljavajuća i moći će da pokriju troškove proizvodnje.

Predsednik udruženja „Vilamet“ iz Arilja Jovica Kovačević istakao je u izjavi za RINU da cena kupine varira od sorte do sorte. „Kreće se od 120 do 130 dinara za jedan kilogram u otkupu,“ izjavio je Kovačević. „Što je dobra cena u odnosu na malinu koja je ove godine podbacila. Dve sorte su u opticaju. To su „lohnes“, koja je konzumna, i „čačanka.“ I mahom idu u zamrznutom stanju u izvoz jer je za takvim proizvodom velika potražnja.“

foto: Pixabay
foto: Pixabay

„Kupina manje zahtevna za održavanje“

Kako navode domaći proizvođači, srpska kupina je jako dugo bila na marketinškim marginama. Kupci nisu bili zainteresovani, te su uzgajivači neretko i sekli svoje zasade. Kako tvrdi Kovačević, jednostavno nije bilo isplativo uzgajati tzv. crno zlato. Međutim, u poslednjih par godina došlo je do preokreta. Naime, sa padom roda kupine u Meksiku i Sjedinjenim državama, zvanično najvećim proizvođačima ove kulture, srpska malina je doživela ekspanziju i javila se potražnja.

Po rečima Kovačevića, vremenski uslovi su proizvođačima-vlasnicima usitnjenih parcela umnogome pomogle. „Prinos je dobar, kao i kvalitet plodova. Ono što je prednost kupine, svakako je što je manje zahtevna za održavanje u odnosu na malinu. Ali, naravno i oko nje ima obaveza u zavisnosti od vremenskih prilika,“ zaključio je Kovačević.

Izvor: Pixabay

Podsetićemo da se berba kupine izvodi u više navrata tokom godine, prvenstveno zbog karakterističnog načina na koji sazreva. Ukupno vreme koje uključuje sazrevanje plodova i berbu istih se kreće između 30 i 40 dana. Prinosi od dnevne berbe su izuzetno veliki, mnogo veći od prinosa maline- Uz to, domaćini berače plaćaju zadovoljavajućim sumama, mahom po obranom kilogramu plodova.

Srpska kupina je izuzetno tražena voćka na inostranom tržištu. Osim za konzumiranje, koristi se kao podloga za pravljenje osnovnih farbi, te za farbanje oružja, oruđa i metala.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 07. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: Dnevnik

Pogledajte i: Kupina uspeva ove godine, proizvođači nezadovoljni