Naslovna Poljoprivreda Kupina uspeva ove godine, proizvođači nezadovoljni

Kupina uspeva ove godine, proizvođači nezadovoljni

99
0

Kupina roda 2023 je solidnog kvaliteta, a njeni prinosi se otkupljuju po ceni do 120-130 dinara po kilogramu, ali proizvođači su i dalje nezadovoljni. Kako tvrde, zbog inflacije je proizvodnja poskupela u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, po njihovim rečima, svakako su bolje prošli od malinara, koji su i dalje u problemu na polju otkupa, skladištenja, izvoza, berbe i inih drugih pojedinosti.

Prošle godine otkupna cena kupine se mahom kretala od 150 do 200 dinara po kilogramu. Te sezone je zabeležen nagli skok cene, budući da se ranijih godina uglavnom prodavala  po iznosu od 50 dinara za kilogram.

kupina
Photo by Mario Mendez on Unsplash

Jedan od razloga zašto je sada kupina bolje prošla na domaćem tržištu je svakako kvalitet doprinosa. Naime, za razliku od maline, plodovi kupine nisu toliko stradali tokom naleta superćelijske oluje i propratnog grada. Podsetićemo da su prinosi maline u određenim regionima zemlje desetkovani, sa gubicima i preko 20%.

Bobovska kupina za nagradu

U nedelju 30. juna održana je manifestacija „Dani kupine“ u naselju Stave kod Valjeva, gde su i izneti podaci vezani za trenutno stanje stvari na tržištu ovog crnog voća. Na ovoj 15. po redu manifestaciji je učestvovalo ukupno 20 proizvođača iz valjevskih sela. Kako navode organizatori, jedan od državnih sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je trebalo da otvori manifestaciju. Međutim, dotični sekretar je odsustvovao iz nerazjašnjenih razloga.

kupina
YouTube Screenshot
Izvor: ExYu Travel & Nature

Ove godine, Milan Divnić iz sela Bobova izložio je najkvalitetniju kupinu na festivalu. Za najvećeg proizvođača ovog bobičastog voća proglašen je Srboljub Vlajković iz Stanine Reke, kako je utvrdila stručna komisija. Pritom, najuređeniji kupinjak ove godine ima Zoran Adžić iz Sitarice.

Manifestacija „Dani kupine“ je jedna od mnogih poljoprivrednih festivala koji se održava na teritoriji Valjeva. Organizatori manifestacije su Udruženje „Zagrljaj“ i Mesna zajednica Stave. Organizacija se vrši pod pokroviteljstvom grada Valjeva. Podršku „Danima kupine“ pružili su i Sportski savez Valjeva, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo, Turistička organizacija Valjevo i veliki broj donatora i sponzora.

Izvor: N1