Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Kupinovske muškatle: celogodišnja proizvodnja oivičena lepotom i zdravljem

Kupinovske muškatle: celogodišnja proizvodnja oivičena lepotom i zdravljem

127
0

Cveće nije samo lepo za gledanje, već i unosno kao posao. U to se naša ekipa uverila kada je posetila uzgajivača muškatle u Kupinovu recentno.

Našeg Srđana je u svom uvek aktivnom plasteniku ugostio Dalibor Ivanović, majstor za uzgoj cveća koji, kako naglašava, „i dalje uči“. Oko njega stoji (a i visi) cveće različitih profila, ali se nekako ističu muškatle sorte Kaliopa, na koje je posebno ponosan. Kontigent biljaka je, svakako, bio nešto manji nakon osmomartovske velike prodaje, ali kad je Srđan svratio, već su uveliko trajale pripreme za novu turu biljaka.

Izvor: Bolja zemlja

Proizvodnja muškatle skup i težak posao, ali nikako nemoguć

Već ponesen iskustvom, Srđan je pitao našeg sagovornika o veličini i kvalitetu plastenika u kome su muškatle našle novi dom. Ivanović je naglasio da je nabavio moderni pocinkovani plastenik sa duplom folijom zarad adekvatnije proizvodnje. Naime, kako on tvrdi, vazdušni džep između dva sloja folije služi kao zaštita protiv jačih padavina. Međutim, kako je dodao, odličan je i za zadržavanje temperature, koja nekako uvek mora da bude između 12-15°C. Plastenik, dodaje on, se greje na drva, aktivno, tokom cele godine.

Ubodni kapljači su posebno zapali za oko Srđanu, te je Ivanović pojasnio proces korišćenja istih. Tokom svog izlaganja, upozorio je da proizvođači cveća moraju uvek da vode računa o vodi. Na njegovom gazdinstvu, uvek redovno proverava sve elemente vode, tipa EC, pH vrednost, i sl. Kad god je potrebno, domaćin dodaje izvesne hranive elemente da poboljša kvalitet vode koja u biljku ulazi.

Izvor: Bolja zemlja

Posao je, kako on tvrdi, porodičan i ne zahteva mnogo radne snage. Međutim, kada su periodi gde ima mnogo posla, onda se angažuju uglavnom komšije i poznanici, i.e. ljudi koji su već upućeni u proces. Edukacija, prema njegovim rečima, je od ključnog značaja, i ukoliko nestručno lice priđe procesu, može doći do ireverzibilne štete, te finasijskog gubitka.

Naravno, Ivanović je naglasio i važnost posećivanja Sajmova, razgovora sa strukom, te nabavku pravog materijala i održavanje prostora. Interesuju vas detalji? Saznajte tako što ćete overiti naš zvanični YouTube kanal.