Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija „Lala“ i „Gari“ – kad se robotika i agrar sretnu

„Lala“ i „Gari“ – kad se robotika i agrar sretnu

103
0

Ekipa Bolje zemlje je ponovo posetila naše prijatelje iz BioSens instituta u Novom Sadu, gde su nas čekali „Lala“ i „Gari“. I ne, to nisu imena stručnjaka koji svakodnevno mukotrpno rade da unaprede srpski agrar. To su zapravo imena dva robota koji služe za, između ostalog, testiranje kvaliteta zemljišta.

Naš sagovornik u BioSensu, dr Oskar Marko, je u detalj pojasnio kako funkcionišu ova dva čuda nauke. Kao pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom, dr Marko je pomno upoznat sa „Lalom“ i „Garijem“. Prema njegovim rečima, „Lala“ predstavlja prvu, a „Gari“ drugu generaciju mašina koje vrše analizu zemljišta pomoću posebnih senzora. Kako ističe, „Gari“ je posebno koristan za voćnjake i vinograde, pošto meri pH vrednost i elektroprovodljivost zemljišta.

Zašto su „Lala“ i „Gari“ posebni?

Kako dr Marko apostrofira, u današnjem agraru postoji manjak radne snage i nedovoljno je poljoprivrednika na terenu. Pritom, analiza zemljišta najčešće uključuje uzimanje uzorka i odnošenje istog u najbližu laboratoriju. Ovo je neefikasno, smatra dr Marko, jer zauzima previše vremena, i.e. unazađuje proizvodnju i ubija kvalitet finalnog proizvoda. Pomoću „Lale“ i „Garija“, detaljna i sveobuhvatnija analiza može da se izvrši direktno na terenu. I za razliku od klasične analize, koja može trajati i danima, roboti posao završavaju za manje od 15 minuta.

Izvor: Bolja zemlja

Sem analiziranja zemljišta, „Gari“ može da na licu mesta analizira i same biljke putem tzv. „mašinske vizije“, odnosno visokokvalitetne obrade slika. Na ovaj način, lako se prepoznaje korov i primenjuju precizne i adekvatne agrotehničke mere. Kako dr Marko posebno ističe, pesticidi i ostala sredstva se primenjuju samo u količini koja je adekvatna za tu konkretnu biljku. Time se štedi na materijalu, ali i čuva životna sredina.

Ovi roboti su deo međunarodnog projekta „FlexiGroBots“. Za neupućene, FlexiGroBots predstavlja inovativnu inicijativu s fokusom na stvaranje platforme za prilagodljive multirobotske sisteme. Ova platforma ima za cilj omogućavanje inteligentne automatizacije u domenu precizne poljoprivrede, pružajući niz prednosti poljoprivrednicima širom sveta.

Izvor: Bolja zemlja

O daljim informacijama o robotima „Lala“ i „Gari“ overite video prilog na zvaničnom YouTube kanalu Bolje zemlje.

Prethodni tekstGastronomski turizam značajno doprinosi razvoju Vojvodine
Sledeći tekst„MAVM Rasadnik“: sortiment jedinstvenog kvaliteta