Naslovna Poljoprivreda Lanjska malina još neisplaćena, malinari blago nezadovoljni

Lanjska malina još neisplaćena, malinari blago nezadovoljni

111
0

Kako se približava jesen, prošlogodišnja malina još uvek nije isplaćena, dok se polako gomilaju prinosi novog roda. Ni malinari ni mali hladnjačari nisu zadovoljni trenutnim stanjem, koje se ne poboljšava iako je septembar već dobrano poodmakao.

Mali hladnjačari očekuju razrešenje problema i jednostavnije uslove za odobravanje kredita koji bi im pomogli oko isplate lanjskog roda maline. Podsećamo da je Vlada u sredu izmenila uredbu za vanrednu pomoć upravo u svrsi prevazilaženja ovih prepreki na tržištu. Dotične prepreke su rezultat visoke otkupne cene, koja je negde „išla“ i do 600 dinara po kilogramu. Ove godine je cena drastično manja. U većini hladnjača se sorta „vilamet“ kreće oko 190 din/kg, što je manje od projektovane cene od 2 evra. Sorta „milker“ se kretala po nešto većoj ceni od 210 din/kg.

Hladnjača
YouTube Screenshot
Izvor: Vijesti Online

Srpska malina i problemi koji ne jenjavaju

Naravno, čekanje isplata nije jedina stavka oko koje mali hladnjačari strepe. Treba naglasiti da već sada kruže glasine o potencijalnoj ceni otkupa u narednoj proizvodnoj sezoni. Nezvanično kruži informacija da će se „crveno zlato“ otkupljivati za čak 150 din/kg, gotovo troduplo manje nego u 2022. godini.

Malinari iz Arilja redovno podsećaju da je trenutno u toku berba maline koja je namenjena prodaji u marketima. Troškovi proizvodnje, odnosno inputi, su prema njihovim rečima i dalje veliki. Prema tome, teško je da će ova sezona biti iole isplativa, na bilo kom polju malinarstva.

Foto: Pixabay

Visoke cene maline prethodne godine su bile tek deo veće priče. Naime, hladnjačari u ovom periodu nisu imali način kako da uspešno plasiraju tada novi rod ove kulture. Samim tim, ostala je na lagerima u hladnjačama, čekajući povoljnije uslove. Kako je istaknuto u ranijem članku, do dotičnih uslova nije došlo pa je Vlada morala da interveniše.

Ta intervencija se trenutno ogleda u uredbi koja je juče izmenjena. Prema novom tekstu, Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama neće biti u iznosu od 10.000.000 dinara, već u gotovo duplo veće, tj. 19.999.804 dinara (169.489 evra).

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte i: Izmena uredbe o pomoći hladnjačarima i kupcima maline i višnje

Prethodni tekstIzmena uredbe o pomoći hladnjačarima i kupcima maline i višnje
Sledeći tekstPanel „Naša održiva zajednica“ održan u Beogradu