Naslovna Blog Lansiran najnoviji sajt za promociju ruralnog turizma na jugu Srbije!

Lansiran najnoviji sajt za promociju ruralnog turizma na jugu Srbije!

582
0

U okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu promovisan je novi sajt www.nasasela.rs kao podrška ruralnom turizmu juga Srbije. Osnivač i urednik platforme Jovan Jovanović naglasio je u vezi s tim da je sajt objektivan i neposredan.

„Posetilac sajta će moći da pronađe korisne informacije o seoskim domaćinstvima i ponudama zanimljivih sadržaja na jugu Srbije ali i da bukira smeštaj. Za sada ima svega šest seoskih domaćinstava jer ne može svako da se pojavi na sajtu,“ naveo je Jovanović. On je u hali 4 Beogradskoj sajma bio domaćin mnogobrojnim saradnicima i prijateljima novoosnovanog sajta.

Izvor: Naša sela – zvanična Fejsbuk stranica

Da, sajt je i više nego značajan za u nas

Promocija sajta je bila prilika da se istaknu najnovije inicijative u vezi s razvojem ruralnog turizma u Srbiji. Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, istakao je da ove godine obeležavamo 130 godina od osnivanja prve zadruge u Srbiji.

„Dva stuba naše agrarne politike su znanje i udruživanje, znanje i zadrugarstvo i zato su mediji jako značajni da bismo promovisali dobre primere zadrugarstva,“ rekao je Mihailović. „Moram da istaknem da je krenula ekspanzija turističkih zadruga a bilo je primera da su i postojeće zemljoradničke zadruge radile u saradnji sa hotelima. Treba da se trudimo da izvozimo naše proizvode ali i da u zemlji smeštajni kapaciteti nađu put do gostiju.“

Foto: Pixabay

Pomoćnik ministra turizma Nemanja Radović najavio je planove države da do kraja godine udvostruči sredstva za razvoj ruralnog turizma, povećavajući ih sa 150 miliona dinara. Očekuje se da će ovim sredstvima biti unapređeno oko stotinu seoskih domaćinstava. Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, naglasio je da oni koji apliciraju za IPARD mogu računati na ozbiljnije finansijske podrške, gde su grantovi u rasponu od 20 do 300 hiljada evra.

Ruralni turizam „najperspektivniji proizvod Srbije“

Risto Kostov, specijalni savetnik ministra Milan Krkobabića, istakao je da se Srbija prvi put posle 80 godina okreće i posvećuje preporodu sela. Zahvaljujući programu kupovine seoskih kuća, život je povratka u 2650 kuća do sada. Istakao je da i dalje postoji 150 napuštenih seoskih kuća u Srbiji. Prosečna starost stanovnika u našim selima je 60 godina, veli on. Poređenja radi, prosečna starost onih koji su se doselili u ove kuće je 29,8 godina A pri tome, dodao je, čak trećina njih ima visoko obrazovanje. Kostov je naglasio da selo predstavlja sociološki pojam koji nadmašuje samo poljoprivredu.

Izvor: Naša sela – zvanična Fejsbuk stranica

Vladimir Vanja, ataše u Češkoj ambasadi, izrazio je očekivanje da će njegovi sunarodnici posetiti srpska sela koja se razlikuju od čeških. On je naglasio da novi sajt može doprineti promociji lepota ruralnog turizma na jugu Srbije.

Branko Krasojević, savetnik u turizmu, podsetio je da je Svetska turistička organizacija pri UN-u 2000. godine istakla da je ruralni turizam najperspektivniji proizvod Srbije. Tada je Srbija imala samo 20 registrovanih seoskih domaćinstava za turizam. Trenutno ih ima 800, sa 155 hiljada noćenja prošle godine. Pritom, od dotičnih se 35 hiljada bilo isključivo sastojalo od stranih posetilaca.

Selo u Srbiji
Foto: preuzeto sa www.srpskacafe.com

Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica, istakla je uspeh u registraciji 300 smeštajnih jedinica od 2020. godine. Ovo je ostvareno zahvaljujući podsticajnim sredstvima od pet miliona dinara koje je lokalna samouprava izdvajala svake godine.

O značaju razvoja ruralnog turizma govorili su i Predrag Tešić, pomoćnik ministra turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, i Dragan Zečević, predstavnik Beogradskog sajma.

Izvor: Dobro jutro