Naslovna Blog „Lekovita poljoprivreda“ jedan od četiri ključna projekta u Subotici

„Lekovita poljoprivreda“ jedan od četiri ključna projekta u Subotici

131
0

U okviru svojih redovnih aktivnosti, Udruženje „Mladi i igra“ realizovalo je 4 projekta, od kojih se jedan zove „Lekovita poljoprivreda“. Među ostalima su „U lice Subotice“, „Štitiš me – štitim te“ i „Kompostište znanje ište“. Projekti su za cilj imali obrazovanje mladih na polju kulture življenja, zaštite kulturne baštine i zaštite životne sredine.

Izvor: Subotica.com

„Lekovita poljoprivreda“ detaljnije

Dr Milanka Stankić, predsednica Udruženja „Mladi i igra“, pojasnila je, između ostalog, i pojedinosti projekta „Lekovita poljoprivreda“. U okviru ovog projekta, veli predsednica, učenici su zajedno sa roditeljima prikupljali različita semena i pripremali ih za setvu.

„Imamo puno dece iz prigradskih škola koja odrastaju na poljoprivrednim imanjima, i mislim da treba ulagati u obrazovanje na tom polju. Cilj je bio da deca zajedno sa roditeljima usvoje navike čuvanja semena za narednu godinu, a što je imalo veliki odziv. Nismo radili samo u gradu, već i svake godine imamo jednu ruralnu sredinu kao odredište. Prošle godine je to bilo Bikovo, ove godine Stari Žednik. Smatramo da je to bitno, jer su ljudi koji nisu u gradu često onemogućeni za kvalitetan sadržaj,“ apostrofirala je Stankić.

Izvor: Mladi i igra – zvanićna Instagram stranica

Delimično srodni projekat ovome je i „Kompostište znanje ište“. Kako Stankić navodi, Udruženje želi da ukaže kroz ovaj projekat na to koliko je zapravo zaista važno razvrstavati otpad, ali i koristiti otpad u nove svrhe na kreativan način.

„Na ovom polju treba još dosta da se radi, na svim nivoima i različitim sektorima, kako bismo dostigli taj nivo koji imaju razvijene evropske zemlje. Otpad prosto treba da posmatramo kao resurse. Lutke koje su nastale u našem procesu rada nastale su od starih peškira. Sve može imati svoje mesto u novoj priči i imati taj neki umetnički predznak,“ dodala je ona.

Foto: Pixabay

Pojedinosti drugih projekata

U nastavku izjave, Stankić je prokomentarisala i ostala dva projekta. Projekat „Štitiš me – štitim te“ je iz oblasti manifestacija, a završni deo njegove realizacije sleduje u drugoj polovini decembra.

„Ovim projektom želeli smo istovremeno da afirmišemo lutkarstvo u ekološke i obrazovne svrhe, pošto to učenicima donosi jednu relaksiranu varijantu učenja, a pomalo je i zaboravljena po školama. Rezultat ovog projekta biće humanitarna akcija, koja će se održati 21. decembra, u suorganizaciji sa Akademijom korektivne gimnastike „Korak“ i pozorišne trupe „Koračko“, u okviru koje ćemo prikupljati sredstva za one kojima je to najpotrebnije. Od 16 časova će biti organizovane aktivnosti u Akademiji, a od 17 časova će biti odigrana predstava,“ veli ona.

„U lice Subotice“ je projekat sa ciljem da se mladi podstaknu na kreativni izraz. „Težište je prebačeno na percepciju mladih u odnosu na grad. Biće raspisan konkurs za mlade pesnike, gde će oni imati prilike da predstave svoja umetnička dela koja su inspirisana ulicama Subotice. Želimo da se, poput mnogih drugih gradova, nađemo na mapi onih gradova čiji stanovnici znaju zašto se neka ulica tako zove, ko je bio taj neko po kome ulica nosi naziv. Važno je da podstičemo mlade da se kroz kreativan izraz nađu na mapi grada kao važne ličnosti,“ ukazala je Stankić.

Izvor: Subotica.com

Prethodni tekstTransport životinja u EU (i koji su najveći problemi istog)
Sledeći tekstČamurlija bogatija za traktor! Perica Ilić najnoviji dobitnik subvencija