Naslovna Poljoprivreda Leskovac i Bijeljina, u znaku dogovora

Leskovac i Bijeljina, u znaku dogovora

66
0

Predstavnici grada Bijeljine i Područne privredne komore Bijeljine svraćali su recentno u Leskovac zarad razgovora i štogođ čega još. Tokom posete, sastali su se sa čeonim ljudima grada u Regionalnoj privrednoj komori kako bi razgovarali o jačanju saradnje u različitim sektorima.

Izvor: Regionalna privredna komora Leskovac

Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, prvi je dao izjavu za medije. Primetio je sličnosti između ove dve regije, posebno u pogledu poljoprivrede. „Svakako da naše iskustvo želimo da podelimo sa bratskim narodom. Pokušaćemo da na ovaj način približimo naše poljoprivredne proizvođače sa proizvođačima pre svega u prehrambenoj industriji Semberije,“ naglasio je Jović.

Srđan Marinković, predstavnik Privredne komore Bijeljine, ističe da Srbija ima ključnu ulogu kao najveći trgovinski partner Republike Srpske, kako po pitanju izvoza, tako i uvoza. „Ta spoljnotrgovinska razmena daje nam priliku i za dodatno ulaganje u naše odnose,“ apostrofirao je Marinković. „Mi smo spremni da razvijamo svoje turističke potencijale po ugledu na Leskovac, koji zaista pokazuje jedan bratski odnos prema i nama i spremnost da podeli svoja iskustva. Da doprinesu što boljem poslovanju u narednom periodu“.

Izvor: Regionalna privredna komora Leskovac

Radoslav Ostojić, savetnik gradonačelnika Bijeljine, se tim povodom i sam izjasnio. Istakao je da su razgovarali o mogućnostima u sektoru kulture, naglašavajući projekte poput „Semberske kuće“ i zajedničke prisustvo na sajmovima kao važne inicijative. „Prva tema o kojoj smo razgovarali je brendiranje i zaštita geografskog porekla. A to je kod nas „Semberski kupus“. Pored toga smo i u realizaciji projekta „Semberske kuće“ po nekom primeru krajiške ili hercegovačkih kuća, koje će dosta uticati na turizam.“

U čemu se to Leskovac i Bijeljina razumeju?

Prethodnog dana je sa čelnicima iz Bijeljine održao sastanak gradonačelnik Leskovca, dr sci. med. Goran Cvetanović. I tokom ovog sastanka je bilo govora o proširenju saradnje i bratskih veza i usmerenja ka dolasku Bijeljinskih privrednika u grad na Veternici.

Izvor: Regionalna privredna komora Leskovac

Dr sci. med. je naglasio kako saradnja između Leskovca i Bijeljine ima veliki značaj za lokalne zajednice. A svakako je, dodao je, bitna i za šire regione u kojima se nalazimo. Apostrofirao je da kroz razmenu iskustava, ideja i resursa, obe stranke mogu naučiti jedni od drugih i na taj način ostvariti zajednički napredak.

„Osim toga, zajedničkim naporima možemo doprineti boljem životu naših građana, stvarajući uslove za ekonomski razvoj, unapređenje kulturoloških segmenata, kao i ostalih oblasti važnih za vaše, ali i naše sugrađane,“ naglasio je dr sci. med. „U današnjem svetu, gde su globalni izazovi sve više zastupljeni i prisutniji, lokalna saradnja poput naše postaje sve važnija. Kroz međusobno povezivanje i podršku, možemo efikasnije rešavati eventualne probleme i ostvarivati ciljeve koji su od zajedničkog interesa“.

Izvori: JugPress (1, 2)