Naslovna Vesti „Leteći vuk“

„Leteći vuk“

2158
0

Sokolarstvo nas je, još jednom, zainteresovalo. Sokolar Radan Bulatović i njegov „Harisov“ jastreb dočekali su nas, ovaj put, na „svom terenu“ i još jednom su pokazali koliko je sokolarstvo bitno za zaštitu od različitih štetočina.

„Harisov“ jastreb, ili kako ga još neki nazivaju „leteći vuk“, socijalna je životinja i jedina ptica grabljivica koja lovi u grupama. Oni su prilagodljivi, zgodni za obuku i sokolarski rad. Spretni su, uporrni, inteligentni i koriste pamet da uhvate plen. Imaju izraženu lovačku crtu, divlji i željni lova. Interesantna je činjenica da su mužjaci manji od ženki. Njihovo primarno oružje su kandže, dok je kljun sekundarno.

Veliki problem koji je Radan naveo tiče se druge vrste ptica-golubova. Naime, ljudi koji se bave golubarstvom nezakonito uništavaju ptice grabljivice u cilju da zaštite svoje ptice. Ovime prave prirodni disbalans, gde raste broj golubova, a smanjuje se broj ptica grabljivica. Golubovi se prenaseljavaju u gradove i sela, a štete koje mogu da naprave su velike. Sa druge strane, kako je Radan objasnio, vrane su inteligentne i socijalno kompleksne ptice, pa pojavom predatora brzo shvate da to više nije prostor za njih, pa je tako perspektiva u odbrani od vrana svetla.

Sokolarstvo nije primarno kao deo biološke zaštite u urbanim sredinama, jer gradsko okruženje nije gostoprimljivo za ptice grabljivice.