Naslovna Blog Liker od šipurka: četvrt veka predanog rada!

Liker od šipurka: četvrt veka predanog rada!

126
0

Momčilo Paunović, penzionisani automehaničar, već preko 25 godina spravlja liker od šipurka, kao i mnoge druge proizvode. O lekovitosti divljeg šipurka nije potrebno trošiti reči, s tim što ga Paunović, kako i sam ističe, koristi u proizvodnji na drugi način. Jedina mana, veli on, je što na degustaciju likera koji pravi mora da se čeka godinu dana.

YouTube Screenshot
Izvor: Iz mog kraja

„Stakleni balon za rakiju napuniti do vrha nerpskanim šipurkom, koji je očišćen od delova cveta i od peteljki. Šipurak mora da bude zreo, ali da se plodovi ne raspadaju. Naliti lozovom rakijom i zatvoriti balon. Posle godinu dana procediti liker. Ko želi može da doda malo meda. Popijena čašica likera je isto kao da ste pojeli kilogram voća,“ veli Paunović. „Prvi mrazevi su pred nama. Ko ima vremena i volje može da krene u berbu poslednjih plodova prirode. Svi su zdravi i neprskani, rastu na skrajnutim i često nepristupačnim terenima, što je ujedno i mana i prednost.“

Tradicija spravljanja likera od šipurka

Naravno, ovo nije prvi put da je Paunović skrenuo pažnju medijima svojim proizvodima. Još 2018. godine, davao je reportaže o svojoj proizvodnji. Vrhunac njegovog ulaganja i truda je domaći šampanjac koji je napravio kada je jedne godine dobio od prijatelja 50 litara šire.

Photo by Konrad Koller on Unsplash

„Sledeće godine isto tako sam ja krenuo da pravim belo vino, međutim uhvatilo me je hladno vreme, nije moglo da fermentira do kraja, nisam čekao proleće pa sam to flaširao i sasvim slučajno sam napravio šampanjac koji je dobio srebrnu medalju zato što nije bilo konkurencije. Čitao sam dosta i saznao da od vina koje je već fermentiralo može da se napravi šampanjac, odnosno penušac i dodavanjem suvog grožđa kako bi se opet pokrenula fermentacija u vinu ja sam shvatio da ako je ovo već sladunjavo da bi se vremenom opet pokrenula fermentacija,“ rekao je tim povodom Paunović.

Inače, njegov liker, koji ga je proslavio već duže od četvrt veka, aktivno zaslađuje prirodnim medom. „Pogodnije je da se na primer uzme jedan balon od 5 litara, da se napuni očišćenim šipurkom, skidate onaj deo cvetova i repelja, napunite balon do vrha, onda u to nalijete kvalitetnu lozovu rakiju i to bi trebalo da stoji godinu dana najmanje. Posle toga ja sam taj uzorak dao mom prijatelju sa hemijskog fakulteta u Beogradu, on je nosio to na analizu i rekao mi je da kada se popije jedna čašica od 0,3 deci tog likera od šipurka to je isto kao da ste pojeli kilogram voća,“ izjavio je svojevremeno Paunović.

Izvori: Dobro jutro, RTV