Naslovna Vesti Limeta – evo zašto je dobro svakodnevno uzimati napitak od ovog voća

Limeta – evo zašto je dobro svakodnevno uzimati napitak od ovog voća

Napitak od limete učiniće mnogo za vaš organizam, jer lekovita svojstva ovog voća sprečavaju rak debelog creva, želuca i krvi.

1283
0
Foto: Pixabay

Dovoljno je da u čašu vode dodate sok od limete i već ste učinili mnogo za organizam. Ova voćka je bogata vitaminom C, mineralima, ima obilje flavonoida koji jačaju imuni sistem.

Čuvar ženskog zdravlja

Limeta sadrži kalcijum i folnu kiselinu, dva izuzetno hranljiva sastojka koja su važna za sve pripadnice nežnijeg pola. Jedna sveža limeta sadrži 22 mg kalcijuma i više od pet mikrograma folne kiseline. 

Zaustavlja starenje

Korica ovog citrusa sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Boju koži daje melanin, a sa godinama može se nagomilati i na koži se pojavljuju tamna mesta. Kako bi izbegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku sa komadićima kore limete.

Pomaže protiv raka

Lekovita svojstva kojih ima u limeti sprečavaju rak debelog creva, želuca i krvi. Naučnici su utvrdili da antioksidansi iz limete uništavaju ćelije karcinoma. Napitak od limete u krvotoku se duže zadržava jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

Sprečava nastanak kamena u bubregu

Sok pripremljen od limete sadrži više limunske kiseline od pomorandže ili grejpa. Limunska kiselina sprečava stvaranje kamena u bubregu. Iscedite sok od limete i pomešajte ga sa čašom vode, tako će vaš organizam na najbolji način pokupiti sve sastojke kojih ima u ovoj voćki.

Snižava holesterol

Prema istraživanjima flavonoid kog ima u limeti može da snizi holesterol i trigliceride, osim što je dobro za zdravlje, u kombinaciji sa vodom je i odlično osveženje. 

Poboljšava probavu i smanjuje nivo šećera u krvi

Voda sa limetom pomaže ako imate problema sa probavom, a takođe je odličan izvor vitamina C. Kako ima niski glikemijski indeks reguliše apsorpciju šećera u krvi.