Naslovna Bašta Ljubičica, lepa i korisna

Ljubičica, lepa i korisna

53
0

Cvetovi poljskih ljubičica, koji se mogu naći u šumarcima, livadama i pored reka, predstavljaju prve znake dolaska proleća. Osim što donose radost najave proleća svojom neospornom lepotom, ove biljke imaju i lekovita svojstva. Za lečenje se koriste cvetovi, listovi i koren, koji se suše na provetrenom mestu.

Ljubičica se primenjuje za terapiju različitih stanja, uključujući astmu, tuberkulozu, glavobolju, kao i za ublažavanje nadutosti ili upale grla. Njeno umirujuće dejstvo čini je korisnom za smirivanje i tretiranje nesanice ili nervoznog srčanog ritma. U antičkom Rimu, nošenje venaca od ljubičica na glavi bilo je uobičajeno radi sprečavanja vrtoglavica i migrena.

Image by Hans from Pixabay

Prvi cvetovi se beru, dok se jesenji korenovi vade, prema rečima Hranislava Nektarijevića, specijaliste medicinske biohemije i iskusnog travara iz Kragujevca, tokom prvog cvetanja, dok se koren bere u novembru.

Ljubičica i njeni benefiti, pojašnjeno

Cvetovi ljubičice sadrže cijanin, šećer, sluz i eterično ulje, kao i saponin, koji je koristan za pluća jer razređuje sluz. Ovo svojstvo može pomoći u tretmanu bronhitisa i migrene zbog umirujućeg efekta. Važno je biti oprezan jer sadrži i violinsku kiselinu, koja može iritirati želudac. Koren ljubičice je koristan za lečenje vena, poboljšava cirkulaciju i ublažava reumu. Za olakšavanje nadutosti, može se koristiti čaj pripremljen od sušenih cvetova kuvanih pet minuta. Od ove biljke mogu se praviti različite tinkture, sirupi i kreme. Preporučljivo je brati je u nezagađenim prirodnim područjima, kako ističe Nektarijević.

Image by Katharina N. from Pixabay

Ljubičica uglavnom raste u nezagađenim područjima i lako se razmnožava putem deobe ili samostalnog nicanja iz semena. Njena priroda omogućava biljci da formira pupoljke čak i ako cvetovi izmrznu, stvarajući tako skrivenu rezervu semenki koja nikada neće procvetati. Ovi pupoljci često ostaju ispod površine zemlje, spremni da ponovo procvetaju sledećeg proleća. Ljubičica je trajnica sa srcolikim listovima i sitnim cvetovima čija boja varira od tamnoljubičaste do roze ili bele. Za uspešno uzgajanje u dvorištu, potrebno joj je obezbediti delimičnu senku i vlažno zemljište.

Iz cvetova ljubičica može se pripremiti osvežavajući sok koji je aromatičan i prijatan. Nakon šetnje kroz prirodu i sakupljanja sitnih cvetova, možete lako napraviti svež i zdrav sok kod kuće. Potrebno je oko 100 grama cvetova preliti sa 200 mililitara prokuvane vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro, cvetove treba izgnječiti, procediti sok i zasladiti ga medom po ukusu. Na taj način dobijate ukusan sok koji je potpuno prirodan i jednostavan za pripremu.

Izvor: Dobro jutro