Naslovna Blog Ljusa i njegove skulpture: od prirode prirodi

Ljusa i njegove skulpture: od prirode prirodi

62
0

U selu Ovsinjinac, nadomak Suve Planine, živi sedamdesetpetogodišnji Ljubisav Ivković, u selu poznatiji kao Ljusa. Ovaj vremešni gospodin se, osim poljoprivredom, bavi i drvenim skulpturama.

„Ja čim vidim drvo odmah vidim šta je i počnem da radim. Ono što sam naumio, ono što vidim, to mora da bude. Ja ne mogu da ga napravim ako ga ne vidim,“ veli vispreno Ljusa za niške medije.

Izvor: Niške vesti
Foto: Ganja Nikolić

Iako nikada nije imao formalnu obuku u pravljenju skulptura, pre više od dvadeset godina otkrio je svoj talenat za taj rad. Počeo je kada ga je supruga zamolila da napravi drvoreznu vevericu, a nakon uspešnog izazova, nastavio je sa ovim hobijem.

„Ovo ne može da se nauči, to je samo dar. Ne može svako to da radi”, ističe Ljusa koji u svom talentu vidi božji dar,“ istakao je Ljusa u nastavku izjave. „Skulpture pravi od korenja, panjeva i komada drveta na koje naiđe. U toku rada koristi skalpel zbog preciznosti, ali za neke sitnije stvari koristi i nož. Sve njegove skulpture napravljene su izjedna, na jednom komadu drveta. Ništa nije lepljeno ili naknadno dodato. „Ima tu dosta posla. Uzmeš koren, opereš ga od blata i zemlje, očistiš. Ono što ti treba ostane, ono što ti ne treba odstraniš“.

Izvor: Niške vesti
Foto: Ganja Nikolić

Ono kad Ljusa uzme drvo…

Dodaje da vreme potrebno za izradu jedne skulpture varira, ali ističe da ništa ne stvara za samo jedan dan. Počeo je da se bavi drvorezom pre dve decenije, ali veruje da je pokazivao umetnički talenat još od detinjstva. „Ja sam u školi bio najbolji crtač. Niko nije mogao da nacrta kao ja. To je talenat od malena, posle to ide samo od sebe,“ apostrofirao je Ljusa.

U njegovoj kolekciji nalazi se oko 150 različitih eksponata. Iako nije stvarao ništa u poslednje dve godine, ističe da je tokom prethodnih godina bio veoma aktivan i produktivan. „Retko koju godinu da nešto ne uradim. Nahranim stoku, sedim i polako radim,“ dodao je.

Izvor: Niške vesti
Foto: Ganja Nikolić

Ističe da nema omiljenu skulpturu, već da voli sve svoje radove podjednako. Naglašava da mu ništa nije preteško tokom procesa rada i da pristupa svakom delu s jednakom predanošću. U zavisnosti od toga da li prvo oblikuje gornji ili donji deo, nastavlja rad sve dok skulptura nije završena.

Dosad je imao priliku da predstavi svoje radove na dve izložbe. Prva je bila u Gadžinom Hanu pre dvadeset i jedne godine, dok je druga bila održana u Nišu pre više od deset godina. Ističe da bi i danas rado učestvovao na izložbi.

Izvor: Niške vesti