Naslovna Blog Ljuta papričica iz Ćuprije: 10 ari uspeha

Ljuta papričica iz Ćuprije: 10 ari uspeha

200
0

Živojin Antić iz Ćuprije je među prvim uzgajivačima u Srbiji započeo proizvodnju ljutih papričica. Na godišnjem nivou na 10 ari pod plastenicima dobija rod od oko jedne tone.

Proizvodnju je Antić započeo tako što je dobio seme iz Indije. Odmah potom je postavio sebi izazov da gaji, između ostalog, najljuću papriku na svetu. „Od naših paprika najljuća je makedonska vezenka i ona ima nekih 40 000 skolvila maksimalno. A karolina riper ima dva miliona i 200 000 skolvila, a to znači da je ova paprika 55 puta ljuća paprika nego naša,“ izjavio je Antić. „To je bilo interesantno kako su ljudi to prihvatili, prvo sa podozrenjem, međutim vremenom su shvatili da je ljuto zdravo i dobro, a to je zbog toga što usporava starenje naših ćelija. Kapsaicin koji se nalazi u ljutoj paprici ubrzava cirkulaciju u našem organizmu i doprema brže kiseonik do svake ćelije.“

Photo by Anyasez: https://www.pexels.com/photo/bunch-of-red-chili-peppers-in-close-up-photography-13400207/

Sem papričica nudi i sosove

Prerada karoline riper u sos predstavlja ozbiljan zadatak koji zahteva oprez zbog oštrih isparenja koja mogu uticati na kožu, lice i oči. Čak i tokom berbe, preporučuje se nošenje rukavica. „Skinuli smo drške, stavili smo u lonac i skuvali smo papriku. Kuvali smo je jer zbog sosa koji ja pravim i koji bih preporučio svakom da pravi, mora semenka i kožica da se izbace iz sosa. To je bitno zbog toga što naš digestivni trakt nije trakt preživara pa nije u mogućnosti da svari celulozu i onda je to problem prilikom konzumiranja, to ljudima najviše smeta i to ljude najviše odbija,“ naglasio je Antić.

Pri odvajanju mesnatog dela paprike, izuzetno je važno voditi računa o opreznosti. Živojin Antić je to i demonstrirao tokom intervjua. „Na mašini odvajamo semenku i košticu to je vrlo bitna stvar i stavka. Onda se to koristi za pravljenje insekticida a pulpa ide u posudu za kuvanje sosa. Sada je faza gde ne smemo više da se šalimo i moramo da počnemo da radimo oprezno,“ dodao je.

Foto: Pixabay

Riperka stiže tek u oktobru

Vreme kuvanja sosa zavisi od zapremine lonca i količine sastojaka, krećući se između 45 minuta i sat i po vremena. Na primer, za pet litara sosa potrebno je od 10 do 12 kilograma papričica. Zanimljivo je da karolina riper ne trpi visoke temperature, a karakteriše je i produženi vegetativni ciklus. Samim tim, plodovi posađeni u aprilu dozrevaju tek u oktobru.

„Da bi sos dobio svoju gustinu otprilike više od jedne trećine treba da ispari tečnost iz sosa i onda sos dobija gustinu. Radim sos od karoline riper, to je čist sos i radim soseve sa voćem. Njih radim da bih smanjio ljutinu paprike i da bi taj sos bio pristupačan i ljudima koji ne vole mnogo ljuto. Najbolje je koristiti jagodičasto voće. Volim raznolikost volim šarenilo i prirodu a to ljute paprike imaju i boju i ukus i miris i rad sa njima me ispunjava,“ apostrofirao je Antić.

Izvor: RTV