Naslovna Blog Ljuta papričica, šumadijski obrađena!

Ljuta papričica, šumadijski obrađena!

146
0

Darko Barać iz naselja Đuriselo kod Kragujevca nije tipični uzgajivač – kod njega rađa papričica, ljuta, ljuća i najljuća, i naravno jako tražena.

Šumadija, poznata po tradicionalnim kulturama, uvek ima pojedinca koji se ističe. Koji je inovativan, razmišlja drugačije. Koji odlučuje da uzgaja nešto neobično. Ove jeseni, upravo u srcu Šumadije, počela je berba vrlo ljutih papričica, ali ne običnih domaćih, već najljućih sorti koje su svetski poznate. I ta inovativna osoba je upravo Barać, koji gaji oko 170 vrsta papričica i koji ih trenutno uveliko bere. Najljuća u njegovom zasadu i najtraženija kod kupaca je karolina riper sa preko 2,2 miliona skovila.

Foto: Pixabay

Koja se sve papričica može naći u đuriselskom asortimanu?

Darko, bivši zaposleni u kragujevačkom Fijatu, posadio je preko 2.500 strukova ljutih papričica na površini od otprilike 600 kvadratnih metara na otvorenom i 300 kvadratnih metara u plasteniku ove godine. Većinom uzgaja izuzetno ljute papričice koje do pre deset godina nisu bile prisutne u Srbiji.

„Najviše imam karoline riper, vrste koja je Ginisov rekorder po ljutini. Nju kupci najviše traže. Mislim da je to i zbog njenih lekovitih svojstava. Kao i ostale vrste, dobra je za srčane probleme, korisna je u lečenju dijabetesa i reume. U kulinarstvu odlično se uklapa sa gulašima iz kotlića,“ naglašava Barać.

Photo by Anyasez: https://www.pexels.com/photo/bunch-of-red-chili-peppers-in-close-up-photography-13400207/

U njegovom trenutnom voćnjaku, koji planira da proširi naredne godine, sadržane su i globalno poznate papričice, poput habanera, zbog visoke tražnje, ali posebno ga intrigira rokoto, vrsta koja potiče iz Perua.

„Rokoto su još Inke gajile. To je stara i retka sorta. Prepoznatljiva je po tome što ima dlačice po stablu i listu. Izrazito je tvrda i teška. Gajim je u crvenoj i žutoj boji. Ima ukus zrele kruške, a karakteristična je po tome što ima izrazito crno seme. Njena ljutina se kreće od 15.000 do 100.000 skovila. Skovil je inače jedinca za merenje ljutine,“ istakao je uzgajivač.

Image by whatwolf on Freepik

Vojvođani obožavaju ljuto

U Srbiji je tokom poslednje decenije porasla potražnja za papričicama koje potiču sa drugih kontinenata. Zbog toga je Darko, nakon što je pre dve godine napustio posao u fabrici automobila, odlučio da rizikuje i započne uzgoj egzotičnih vrsta na svom imanju. Trenutno je zadovoljan procesom proizvodnje i prinosom, a većinu papričica prodaje u svežem stanju.

„Najviše kupaca je sa severa i severozapada Srbije. Ljudi ih vole, jer kažu da oslobađa hormon sreće, podmlađuje i produžava život. Sada sam počeo da pravim soseve od maline, divlje kupine i drenjine u kombinaciji sa ljutim papričicama,“ veli on, dodajući da je najveći izazov zaštititi biljke od bolesti i štetočina. „Pošto potiču iz drugih podneblja i zahtevaju drugačije uslove, izazov je sačuvati ih od početka do kraja. U gajenju je presudno lično iskustvo i saradnja sa kolegama. U Rumi se Svetlana Ranitović bavi istim poslom, a u Bosni Omer Mešanović. Nas troje smo stalno u kontaktu i razmenjujemo iskustva.“

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstProizvođači meda na udaru klimatskih promena – evo šta kažu
Sledeći tekstLekovito bilje u Bavaništu: rod, rad, zarada, problemi i sve između