Naslovna Blog „Lokošnički pehar“, paprika za medalju

„Lokošnički pehar“, paprika za medalju

211
0

U selu Donja Lokošnica nadomak Leskovca, uzgaja se paprika „Lokošnički pehar“ karakteristična upravo za ovo naselje. Jova Ničić, lokalni meštanin, je jedan od mnogih koji se bavi uzgojem ovog povrća, i to s ponosom. Prema njegovim rečima, u posao je ušao „otkako zna za sebe“, i.e. od svoje četvrte godine. Dodao je da se tim poslom, odnosno uzgojem „lokošničkog pehara“, bavi preko 90% stanovništva Donje Lokošnice.

Ničić je dao izjavu za medije tokom 17. po redu manifestacije „Dani paprike“ u ovom selu. „Uzgajamo industijsku, nizaču, reckavu i još mnogo vrsta paprika. Kod nas je najbolja proizvodnja mlevene i gruvane paprike. Ako je jače sunce paprici je dovoljno mesec dana da bude spremna za mlevenje,“ veselo je istakao Ničić. U nastavku izjave se dotakao i prošlogodišnjeg prometa „lokošničkog pehara“ na našem tržištu. „Nema gde nismo poznati po paprici. Prošle godine su bili Japanci, Kinezi, Holanđani, Belgijanci i Poljaci, sad sam video ove godine i Ukrajince,“ veli on.

Sagovornik je apostrofirao kako je „lokošnički pehar“ unikatna kultura, budući da ne može da uspeva gotovo nigde u svetu, s jednim izuzetkom. Naime, Ničić otkriva gledaocima da uzgajivači paprike u Somboru dostižu slične rezultate prinosima iz ovog sela. Međutim, kroz osmeh naglašava da je lokošnička paprika i dalje broj jedan u svetu.

Paprika nezaobilazni deo Juga Srbije

Slično Ničiću, porodica Kocić već decenijama unazad se bavi uzgojem ove karakteristične sorte. „Ja sam četvrta generacija koja se bavi uzgojem paprika. Gajimo na površini od jednog hektara i 16 ari. Imamo i plastenike, krastavce i još mnogo toga. Ova sušara je naša investicija. Plasman ove godine nije loš, dolaze nam i Bugari.“

foto: P. Pavlović
foto: P. Pavlović

Glava ovog gazdinstva, Boban Kocić, je uneo jednu novinu u sušenje paprike koja mu umanjuje i olakšava posao. Naime, reč je o pomenutoj sušari koju je napravio sa prijateljem. Ona, kako tvrdi, mu završava pola posla. I premda je redovno koristi, priznaje da je pomalo zapostavio stari način pripreme paprike.

Izvor. AgroPress