Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Made in Kosmaj: Borovnica na američko-srpski način

Made in Kosmaj: Borovnica na američko-srpski način

187
0

Dame i gospodo, svratite nabrzaka na naš YouTube kanal. Tu vas čeka Kosmaj, i na Kosmaju borovnica, i među borovnicom Vojislav Vlahović kako s osmehom na licu našem i vašem Srđanu pojašnjava svoju životnu priču, svoj životni poziv, i svoj životni užitak.

Kad se borovnica pri Kosmaju nađe

Bobičasto voće – to je ime igre Vojislava Vlahovića, štono bi Anglosaksonci preko Atlantika rekli. Preko 7.500 biljaka na 3 hektara pod zasadom nije mala stvar. A pogotovo nije mala stvar kad je u pitanju bavljenje malinama, kupinama, jagodama i, naravno, borovnicama.

Izvor: Bolja zemlja

Vlahović je neko ko ima velika znanja, veća htenja, i dovoljno mašte i marljivog rada da ostvari zacrtane ciljeve. „BeoBašta“, brend koji je osnovao, je upravo živi dokaz gorenavedenog. Kako je sam gazda opisao našem Srđanu, cilj je dostava svežeg voća i povrća u domove Beograđana i Novosađana u najkraćem mogućem roku. Idealno vreme je dostava 24 sata od same berbe, dakle promptno i bez kašnjenja. Naravno, sve narudžbine se obavljaju unapred kako bi se potražnja zadovoljila. A zadovoljnih i te kako ima – toliko da im je uvek godina ispunjena.

Mnogo toga u planu

Srđan je, doduše, pomenuo i prisustvo izvesnog čaja po imenu Čistač. Vlahović je apostrofirao da je receptura za isti došla konverzijom već postojećeg recepta sa Zapada. Jedina razlika? Koriste se biljke lokalno pristupačne proizvođačima. Dakle, taj blend Zapadne edukacije i srpskog dodira se i ovde pokazao kao uspešan. Sa osmejkom, naš sagovornik ističe do koje mere mu zapravo mušterije traže ovaj čaj. Po svemu sudeći, kupaca će biti još.

Izvor: Bolja zemlja

Ali hrana nije jedina stvar na umu ovog mladog preduzetnika. Kako naglašava, planira da ubuduće od „BeoBašte“ napravi klaster agroturizma sa modernom estetikom i savremenim senzibilitetima. Kako navodi, pun ponosa, želi da njegov prostor bude dostupan svima. Mladi digitalni nomadi mogu sa istog da rade dok uživaju u plodovima zemlje. Deca mogu da se spontano i bez ograničenja igraju u prirodnom okruženju, sa bobicama nadohvat ruke. A odrasli iz svih sfera života mogu da predahnu i, kad bude do toga došlo, da gustiraju i nešto vina. Ali o tome će se tek pričati – za sve ostale informacije o „BeoBašti“, pravac kod nas na YouTube kanal!