Naslovna Vesti Magični napitak – kakao je čuvar srca, mozga i kože

Magični napitak – kakao je čuvar srca, mozga i kože

Kakao je čudotvorna biljka koja štiti naš organizam, a dovoljno je popiti jednu šolju ovog napitka dnevno.

801
0
Foto: Pixabay

Prema istraživanjima kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola krvni pritisak se značajno smanjio, a čak za 47 posto poboljšala se funkcija krvih sudova.

Kakao je biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova kao i od mnogih vrsta kancera. Takođe, odličan je izvor gvožđa. Osim toga, kakao reguliše nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje i poboljšava koncentraciju. Smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, usporava proces starenja, omekšava kožu, snažan je afrodizijak i antioksidans.

Foto: Pixabay

Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno konzumiranje kakaa „bistri mozak“. Ovaj napitak bogat je flavonolima koji ubrzavaju cirkulaciju, pa se tako i dopremanje kiseonika do mozga ubrzava, a to sprečava demenciju.

Tako su naučnici kakao svrstali u takozvanu “super hranu” što znači da je u rangu nara, akai i goji bobica, a tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje od zelenog i crnog čaja.

Holandski i nemački naučnici su tokom tromesečnog istraživanja dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaa, postala nežnija i manje osetljiva na delovanje sunca. Njihova istraživanja su potvrdila ono što su znali još Asteci. Ako želite da se opustite, otklonite stres i bol, treba da pijete kakao jer on podstiče mozak na stvaranje endorfina koji dovodi do svega navedenog. Takođe, stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji jedu ogromne količine čokolade.

Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova nema neželjenih dejstava.