Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Male“ novosti: mali proizvođači, zdraviji vrtići i sanacija atarskih puteva

„Male“ novosti: mali proizvođači, zdraviji vrtići i sanacija atarskih puteva

599
0

Kakvu to akademiju mali proizvođači dobijaju? Na koji način se poboljšava okoliš jednog vrtića? I ima li to opet sloge u srpskom selu? Saznajte u ovom članku o uslovno rečeno malim vestima o bezuslovno rečeno velikim stvarima.

Mali proizvođači edukuju kolege, sadašnje i buduće

Platforma Mali proizvođači hrane u Srbiji je lansirala besplatnu Akademiju koja pruža edukativne video zapise, na jednom mestu, kako bi kratko i jasno predstavila proces pokretanja male proizvodnje hrane u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije.

Izvor: Mali proizvođači – zvanična Fejsbuk stranica

Akademija je nastala iz potrebe za lakšim tumačenjem i razumevanjem regulativa koje regulišu registraciju malih proizvođača hrane, kao i kako bi pružila podršku u pogledu plasmana proizvoda, reklamiranja i privlačenja novih kupaca, nakon uspešnog pokretanja proizvodnje.

U prvoj fazi, Akademija kroz sedam dostupnih videa predstavlja šta je sve neophodno za pokretanje malog poslovanja u okviru šest ključnih kategorija prehrambenih proizvoda, uključujući proizvodnju i preradu voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, jaja, meda, mesa, testenine i pekarskih proizvoda.

Izvor: Mali proizvođači – zvanična Fejsbuk stranica

Sledećih osam videa, očekuje se da budu dostupni u maju ove godine, obrađivaće teme kao što su marketing i prodaja, deklarisanje hrane, higijena i bezbednost hrane, organska proizvodnja, subvencije za male proizvođače, kao i vodič za pridruživanje najvećoj platformi domaćih proizvođača hrane.

Akademija malih proizvođača hrane je rezultat saradnje sa projektom Velika mala privreda, koji finansira USAID, sa ciljem da olakša budućim proizvođačima prve korake u pokretanju sopstvene proizvodnje hrane i da im pruži sve potrebne informacije na jednom mestu kako bi započeli, formalizovali i razvili svoju proizvodnju.

Izvor: Mali proizvođači – zvanični sajt

Platforma Mali proizvođači hrane u Srbiji omogućava proizvođačima da se registruju i promovišu svoje proizvode kupcima u većim gradovima u Srbiji. Kupci na ovoj platformi imaju priliku da pristupe kvalitetnijim namirnicama i podele svoje utiske o proizvođačima sa drugima. Postojeći proizvođači hrane koji žele da plasiraju svoje proizvode na ovoj platformi mogu se već sada registrovati kako bi dostigli bazu od preko 150.000 kupaca i ljubitelja domaće hrane.

Sadnja u vrtiću „Kockica 2“

Dvorišni prostor vrtića „Kockica 2“ u Rumi je obogaćen sa više od 60 novih sadnica autohtonih vrsta drveća. Aleksandra Ćirić Bošković, predsednica Opštine Ruma, pridružila se malimšanima iz UPVO „Poletarac“ u akciji sadnje novih stabala.

Izvor: Zvanična Fejsbuk prezentacija opštine Ruma

Predsednica Ćirić Bošković istakla je da je inicijativa podržana od strane Opštine Ruma i sprovedena od strane JP „Komunalac“. Dodala je da deca su se najviše radovala i sa velikim entuzijazmom učestvovala u današnjoj akciji sadnje stabala javora, graba i lipe, koja će ulepšati i obogatiti dvorište njihovog vrtića. Ona je naglasila da je svako novo drvo koje su danas zasadili predstavlja izvor života i zdravlja, i ovakvim akcijama žele da istaknu važnost očuvanja i unapređenja životne sredine.

Predsednica opštine Ruma je naglasila da je zeleni pojas ključni element našeg ekološkog nasleđa. „Širenjem zelenih pojaseva, gradimo održivu budućnost za naše buduće generacije“, istakla je Ćirić Bošković.

Izvor: Zvanična Fejsbuk prezentacija opštine Ruma

„More, Marko, poprav’mo drumove!“

Domaćini iz Donjeg Tovarnika su pokazali da uz ideju i složnost među meštanima, mogućnosti za unapređenje naselja su ogromne. Dokazali su to organizujući veliku akciju uređenja atarskih puteva 2. marta, u koju se sa svojom mehanizacijom aktivno uključilo dvadesetak domaćina.

Tokom pet sati trajanja akcije, učesnici su uspeli da izravne oko tridesetak kilometara centralnih i sporednih atarskih puteva. Ovo će omogućiti poljoprivrednicima mnogo lakši pristup njivama tokom predstojeće sezone, što će olakšati izvođenje poljskih radova.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Podršku akciji pružila je i Mesna zajednica Donji Tovarnik, koja je obezbedila hranu i osveženje za sve učesnike.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)