Naslovna Blog Mali proizvođači, velike prilike, najveće interesovanje

Mali proizvođači, velike prilike, najveće interesovanje

137
0

Zdrave poslastice prave prevashodno mali proizvođači, a njihova manufakturna remek dela sve više dobijaju em na značaju, em na ceni. Primera radi, Saša Ilić i njegova supruga Aleksandra Gocić, koji žive u selu Obrež kod Varvarina, proizvode kremove od oraha, lešnika i pistaća bez dodatka šećera, glutena ili bilo kakvih aditiva i konzervanasa.

Izvor: Zdravo kod Rusa – zvanična Fejsbuk stranica

Njihova priča je pomalo neobična. Ranije su imali druge planove, ali je život promenio tok njihovih aktivnosti, za šta se danas uopšte ne kaju. Promena je došla zbog pandemije korona virusa. Gocić objašnjava da su pre desetak godina posadili orahe i lešnike na porodičnom imanju, a nekoliko godina kasnije su otišli u inostranstvo.

Međutim, kada je počela pandemija korona virusa, vratili su se u Srbiju. Dok su čekali da se situacija razjasni, primetili su da su njihovi zasadi u punom rodu. Tada su počeli da razmišljaju o tome šta bi mogli da naprave od tih plodova. Prvo su isprobali krem od oraha, zatim od lešnika, i na kraju su dodali pistaće u asortiman proizvoda.

Izvor: Zdravo kod Rusa – zvanična Fejsbuk stranica

Obogatili su prvi krem urmama i kakaom. Sada imaju petnaestak proizvoda, a svi su prilagođeni i preporučljivi za zdrav način ishrane. Saša Ilić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su već više od dve godine prisutni na tržištu.

„Naš mali brend nazvali smo „Zdravo kod Rusa“, jer je Rus moj nadimak,“ naglašava Ilić. „U našim kremovima je 70% osnovnog sastojka, odnosno lešnika i oraha. To su naši plodovi, sa našeg imanja. Imamo zasade po dva hektara jednog i drugog. Urme su dodate zbog konzistencije, a kakao zbog bogatijeg ukusa, a sve zajedno čini ove poslastice zdravim. To nam je bio cilj i ostvarujemo ga.“

Izvor: Zdravo kod Rusa – zvanična Fejsbuk stranica

Mali proizvođači izuzetno traženi u urbanim centrima

Tržište za proizvode najvećeg sela u opštini Varvarin uglavnom je usmereno ka Novom Sadu i Beogradu, gde ih prodaju na bazarskim i sajamskim manifestacijama. Takođe, postali su članovi platforme „Mali proizvođači Srbije“. Nedavno su tegle proizvedene u Obrežu počele da se prodaju i u nekim lokalnim prodavnicama.

Aleksandra i Saša priznaju da su na početku imali poteškoća kako bi održali krem i produžili mu rok trajanja, a da pritom ne dodaju konzervanse. Tokom više od pola godine su eksperimentisali s različitim metodama i tražili rešenja, konsultujući nekoliko stručnjaka, sve dok nisu postigli krajnji rezultat.

Izvor: Zdravo kod Rusa – zvanična Fejsbuk stranica

„Dodavanje bilo kakve hemije nije dolazilo u obzir i onda smo slučajno upoznali jednu mladu devojku, tehnologa hrane. Ona nam je predložila pasterizaciju kremova na tačno određenoj temepraturi, na kojoj oni ostaju upotrebljivi godinu dana“, ističe Gocić.

Kada su uspeli da reše problem roka trajanja, izašli su pred kupce. Sada su zadovoljni, istražujući nove ukuse i malo iznenađeni što se njihova mala lokalna priča iz okoline Varvarina proširila izvan granica sela.

Izvor: Zdravo kod Rusa – zvanična Fejsbuk stranica

Posebno je interesovanje za kremovima bez šećera i aditiva pokazala mlađa populacija, koja ih često dodaje u smutije ili zdrave slatkiše. Međutim, u poslednje vreme primećuju porast interesovanja i kod starije populacije, koja sve više uči i zna o zdravim namirnicama i voli da se zasladi direktno iz tegle. Iako su lešnik i orah domaće namirnice, iznenađujuće je što je najtraženiji krem od pistaća. Takođe, taj krem je i najskuplji, navodi Gocić.

Izvor: Dobro jutro