Naslovna Poljoprivreda Malinari se sastali u Arilju 14. juna

Malinari se sastali u Arilju 14. juna

422
0

Danas u 11 sati održan je sastanak malih hladnjačara i velikih proizvođača maline u skupštini opštine Arilje. Malinari i hladnjačari su pozvani da prodiskutuju trenutno stanje maline u Srbiji, kao i da iznesu neke od ključnih predloga za dalje delovanje.

Organizator i domaćin sastanka je udruženje „Naše voće Srbija“ koje je pozvalo kolege da u što većem broju posete skup. Poziv je upućen i resornoj ministarki Jeleni Tanasković, te drugim relevantnim Vladinim i naučnim institucijama.

Predlozi izneti na sastanku

Unapređenje malinarstva i aktuelni problemi su bili glavna tema sastanka proizvođača u Arilju. Na skupu je izneto nekoliko ključnih predloga vezano za ovu voćnu kulturu, kao i za trenutno stanje vezano za proizvodnju i prodaju iste:

  • Zvanično proglašavanje maline nacionalnim proizvodom Republike Srbije
  • Formiranje zasebne Uprave za malinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Izrada detaljne i dugoročne strategije razvoja malinarstva u Srbiji.

Ovo voće nema alternativu, kako navode posetioci skupa u Arilju. Dodaju da opstanak njihovih porodica upravo zavisi od proizvodnje i prodaje malina. Po njihovim rečima, oko 500,000 ljudi je uključeno što u proizvodnju, što u plasman maline u aktivnom ili posrednom kapacitetu. „Malina zauzima vodeću poziciju u izvozu i BDP-u, a da bi smo opstali na njoj moramo zajednički uraditi velike izmene u načinu budućeg rada u sektoru malinarstva,“ navodi Boža Joković, predsednik udruženja „Naše voće Srbija“. „Očekujemo da  nam Ministarstvo poljoprivrede bude strateški partner i da se timskom radu priključe i ostale institucije.“

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Problemi malinara i hladnjačara

Situacija oko malina je u žiži javnosti već nedeljama. Pitanje cene još uvek nije adekvatno rešeno, a neke ponude u poslednjih par sedmica su naišle na oštar prijem kod poljoprivrednika. Ministarka poljoprivrede se prošle nedelje sastajala sa predstavnica hladnjača u Srbiji. Pretežno se razgovaralo o otkupnoj ceni, kao i u problemu otkupa prošlogodišnjeg prinosa ove voćke. Ovogodišnji prinosi maline mogu pretrpeti dodatnu štetu zbog padavina i zadržavanja vlage u pojedinim mestima u Srbiji. Iako je Arilje u kritičnoj zoni po pitanju padavina, nije bilo zahvaćeno jakim bujicama te su usevi u okolini istog ostali bez nekih drastičnih promena.

 

Izvori: AgroPress, AgroFin