Naslovna Blog „Mama Đuđin sir“, sir avec plaisir

„Mama Đuđin sir“, sir avec plaisir

94
0

Đurđinka Jovanov iz Kovilja čiji su proizvodi poznatiji pod brendom „Mama Đuđin sir“, česta je učesnica novosadskog Noćnog bazara. Sem Novosađana, njene proizvode u prilici su da kupe i Beograđani, kao i mnogi drugi građani širom zemlje.

Izvor: Mama Đuđin sir – zvanična Instagram i Facebook stranica

U asortimanu su dostupni sitan, mladi i zreli sir u kriškama, puter, sveže kugle mocarele, sir za gril, i posebno istaknuti rolovani sirevi u klasičnom, dimljenom i punjenom izdanju. Njena inovacija, kombinacija slanih i slatkih ukusa, donela je značajan pomak na tržištu sira, za što je nagrađena inovacionom nagradom na „Balkanskom festivalu sira“ i osvojila zlatnu medalju na Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Za ljubitelje slatkih nota, dostupne su različite varijante rolovanog sira s dodacima poput prženog šećera i badema, čokolade, oraha i meda, rafaelo fila, malina i bele čokolade, kao i kombinacija sa urmama i dinjama. Njene slatke poslastice od sira obično se konzumiraju nakon obroka, kao dezerti.

Izvor: Mama Đuđin sir – zvanična Instagram i Facebook stranica

Da, probajte „Mama Đuđin sir“ već danas

Đurđinka, koja je rođena u Novom Sadu, nije ni mogla da pretpostavi da će se jednog dana posvetiti stočarstvu i proizvodnji sira. Nakon udaje, preselila se u Kovilj, gde je praktično započela svoju karijeru. Porodica u koju je stupila već decenijama se bavi stočarstvom, posebno govedarstvom, imajući simental i holštajn-frizijske krave u štali. Đuđa ističe da je za uspešno obavljanje ovog posla neophodna posebna ljubav prema životinjama, zbog čega većinu poslova obavlja sama. Rano ustaje kako bi nahranila krave, pomuzla ih, očistila štalu, da bi na kraju započela proizvodnju sira.

„Proizvođači koji se, između ostalog, bave i stočarstvom nemaju dovoljnu pomoć i podršku kupaca, jer većina i ne misli o tome da jedan proizvođač sve radi  sam – od muže krava, do provere ispravnosti mleka i pravljenja finalnog proizvoda,“ navodi Jovanov.

Izvor: Mama Đuđin sir – zvanična Instagram i Facebook stranica

Proizvodni proces je prilično zahtevan i dugotrajan. Mleko i sirište su osnovni sastojci sira, a ona se odlučuje ne koristiti aditive niti gustin, jer pamučno platno igra ključnu ulogu u produženju trajanja sira, čak do 15 dana. Prilikom stavljanja sira u prodaju, vrši se vakuumiranje, omogućavajući da sir bude zamrznut u najlonu. Pored izuzetno ukusnog slatkog rolovanog sira, u asortimanu se nalazi i „prazan“ sir s blagim mlečnim ukusom. Za istinske gurmane, ona pravi punjene varijante s raznovrsnim nadevima poput suvog vrata, pesta od rukole, kobasice, urnebesa i maslina.

Izvor: Dobro jutro