Naslovna Poljoprivreda Martinović posetio Veterinarsko specijalistički institut

Martinović posetio Veterinarsko specijalistički institut

78
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Aleksandar Martinović, posetio je Veterinarsko specijalistički institut (VSI) u Nišu, gde je nakon radnog sastanka sa rukovodstvom, svečano otvorio laboratoriju za serološka i bakteriološka ispitivanja. Tokom posete, Martinović je izjavio da je laboratorija uspostavljena radi preciznijeg utvrđivanja prisustva uzročnika zaraznih bolesti životinja, ne samo na jugoistoku Srbije, već i na teritoriji cele Republike Srbije.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

„Otvaranje ove laboratorije doprinosi efikasnijem i bržem radu, pouzdanoj dijagnostici, ali i visokom nivou biosigurnosti,“ istakao je dr Martinović. „Veterinarski institut u Nišu je veoma značajan zbog velike teritorijalne nadležnosti koja obuhvata pet upravnih okruga na jugu Srbije. Uverio sam se da Institut funkcioniše po najvišim evropskim i svetskim standardima, da poseduje najsavremeniju opremu, a upoznao sam i mnogo mladih stručnjaka iz oblasti veterine i mikrobiologije“.

Šta je dr Martinović rekao?

On je izjavio da je osoblje Instituta uložilo ogroman trud u suzbijanju najopasnijih zaraznih bolesti kod životinja, poput afričke kuge svinja i nodularnog dermatitisa, te podsetio da se Institut istakao i u oblasti humane medicine 2020. godine, kada je sproveden veliki broj testiranja na virus COVID-19. Rekao je da je zdrava životinja ključna za proizvodnju zdravih proizvoda, te da je u zajedničkom interesu da se brine o njihovom zdravlju. S obzirom na brojnost stočnog fonda, očuvanje zdravlja životinja je jedan od prioriteta.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Govoreći o opstanku ljudi na selu, Martinović je posebno naglasio da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije pridaju veliku pažnju ovom pitanju, naročito na rubnim područjima, jer su poljoprivrednici i čuvari teritorije.

Reč veterinarskog instituta

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš dr Miloš Petrović se isto obratio medijima. Istakao je da je VSI Niš jedan od 12 specijalističkih i naučnih instituta u Republici Srbiji. Pritom je i jedan od četiri centra za suzbijanje naročito opasnih zaraznih bolesti. On je naglasio da svi oni, u kontinuitetu, zajedno sa veterinarskom službom, terenskom veterinarskom službom i sa veterinarskom inspekcijom, rade na praćenju zdravstvenog stanja životinja sve u cilju boljeg zdravstvenog stanja, dobrobiti i dobijanja hrane dobrog kvaliteta, odnosno bezbednosti hrane.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Što se tiče same laboratorije, Petrović kaže da je njeno formiranje od višestrukog značaja ne samo za institut, već i za Niš, jugoistok Srbije i samu Srbiju, te da će doprineti efikasnijem i bržem radu. Od brzine i pouzdane dijagnostike zavise njihovi naredni koraci i suzbijanje zaraznih bolesti. Sa ovom laboratorijom, povećaće kapacitete, jer je reč o opremi sa visokim nivoom biosigurnosti. A to će omogućiti radnicima rad u boljem okruženju, smanjiti izloženost patogenima i mogućnost zaražavanja.

Petrović je naglasio da bez kvalitetnog proizvoda i zdravih životinja nemaju šta da traže na tržištu. Takođe, pohvalio se odličnim zdravstvenim stanjem goveda, ovaca i svinja na jugoistoku Srbije u ovom trenutku.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Martinovićeva tura Niša

Tokom posete Nišu, ministar Martinović održao je sastanak s rukovodstvom Gradske opštine Pantelej, nakon čega je obišao vinariju „Malča“. Posetio je i poljoprivredno gazdinstvo Živanović u Donjem Matejevcu. Dotično se bavi uzgojem kajsija, trešanja i jagoda, te nudi prerađene proizvode poput sokova i džemova.

Tokom obilaska, Martinović je istakao značaj sugestija i ideja dobijenih od domaćina za Ministarstvo poljoprivrede, koje smatra kućom svih poljoprivrednika. Naglasio je potrebu da se poljoprivrednici uvek saslušaju jer najbolje poznaju izazove s kojima se suočavaju. Dodao je pritom i da je važno zadržati pametne, obrazovane i mlade ljude na selu. Zajedničkim radom države i lokalnih samouprava potrebno je obezbediti ljudima u selima uslove života slične onima u velikim gradovima, zaključio je on.

Izvor: AgroTV