Naslovna Vesti Martinović: Srbija i Brazil stari prijatelji, nova saradnja moguća

Martinović: Srbija i Brazil stari prijatelji, nova saradnja moguća

116
0

Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović sastao se sa ambasadorom Federativne Republike Brazil u Republici Srbiji, Žoze Mauro Koutom. Na sastanku se raspravljalo o predstojećoj poseti delegacije Ministarstva poljoprivrede Brazila Srbiji, koju će predvoditi Julio Cesar Forte Ramos, pomoćnik ministra poljoprivrede za trgovinu i međunarodne odnose.

Dr Martinović o budućim aktivnostima Srbije i Brazila

Ministar je ambasadora Koutoa upoznao sa činjenicom da je Srbija tradicionalno poljoprivredna zemlja, fokusirana na proizvodnju žitarica, voća i povrća, naglašavajući da pred Vladom i Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije stoji izazov povećanja stočnog fonda. On je istakao da bi iskustva i tehnologije Brazila, posebno u proizvodnji goveđeg mesa, bile od velikog značaja za primenu u Srbiji.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Dr Martinović je dodao da postoji prostor za saradnju i u oblasti proizvodnje biogoriva, u kojoj Brazil ima bogato iskustvo, naglašavajući da takva proizvodnja doprinosi očuvanju životne sredine. Pritom je istakao da bi znanje i naučno-tehnološka iskustva brazilskih naučnika mogla da se primene i u Srbiji. Ministar je izrazio zahvalnost Vladi i narodu Brazila na uzdržanosti prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Rezoluciji o tzv. genocidu u Srebrenici. On je istakao da Republika Srbija shvata uzdržanost brazilskog predstavnika u UN kao gest prijateljstva.

U planu poseta brazilskog Ministarstva poljoprivrede

Julio Cesar Forte Ramos, pomoćnik ministra poljoprivrede za trgovinu i međunarodne odnose, predvodiće delegaciju brazilskog Ministarstva poljoprivrede koja bi uskoro trebalo da poseti Srbiju. Ovo je tema koja je razmatrana na sastanku između ministra Martinovića i ambasadora Koutoa.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Martinović je istakao da je Srbija tradicionalna poljoprivredna zemlja koja se najviše bavi uzgojem žitarica, voća i povrća. Takođe je naglasio da pred Vladom i Ministarstvom poljoprivrede Srbije stoji izazov povećanja stočnog fonda, te da bi iskustva i tehnologije Brazila u proizvodnji goveđeg mesa mogle biti od velike koristi za primenu u Srbiji. Martinović je takođe naglasio da postoji prostor za saradnju u proizvodnji biogoriva, oblasti u kojoj Brazil ima značajno iskustvo koje doprinosi očuvanju životne sredine. Dodao je da bi znanja i naučno-tehnološka iskustva brazilskih naučnika mogla da se primene i u Srbiji.

Ministar u Nišu

Ministar Martinović planira posetu Veterinarskom specijalističkom institutu „Niš“ i Gradskoj opštini Pantelej u Nišu. Poseta je zakazana za sredu, 29. maja 2024. godine. Program posete obuhvata niz aktivnosti. Prvo, u 13:00 časova održaće se sastanak ministra Martinovića sa predstavnicima Veterinarsko specijalističkog instituta „Niš“ na adresi Dimitrija Tucovića 175, Niš, gde će snimateljima i fotoreporterima biti omogućeno snimanje početka sastanka.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Nakon toga, u 13:15 časova, ministar će obići sam institut, u pratnji medija. Svečano otvaranje nove laboratorije za serološka i bakteriološka ispitivanja planirano je za 13:30 časova, takođe u istom institutu. Mediji će pratiti ovu ceremoniju. Izjave za medije će biti dato ispred nove laboratorije u 13:40 časova. Nakon toga, u 14:00 časova, ministar će imati sastanak sa rukovodstvom Gradskog opštine Pantelej u zgradi GO Pantelej, na adresi Gutenbergova 4a. Prisustvo medija će biti dozvoljeno na početku ovog sastanka.

Sledeća tačka programa je obilazak vinarije „Malča“ u selu Malča, GO Pantelej, zakazan za 14:40 časova, uz prisustvo medija. U 15:30 časova, ministar će posetiti poljoprivredno gazdinstvo Živanović koje se bavi voćarstvom u selu Donji Matejevac, GO Pantelej. Ovo će se obaviti uz prisustvo medija. Na kraju, u 17:00 časova, ministar će se obratiti građanima u selu Gornji Matejevac, GO Pantelej. A ovom događaju takođe će prisustvovati mediji. Akreditacije za medijsko praćenje događaja su obavezne. Njih treba dostaviti na e-mail adresu press@minpolj.gov.rs najkasnije do srede, 29. marta, do 10.00 časova.

Izvori: AgroTV, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, eKapija