Naslovna Poljoprivreda Martinović, šume, seme: vesti za četvrtak

Martinović, šume, seme: vesti za četvrtak

69
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović sastao se s poljoprivrednicima – jedna od par vesti za danas! Saznajmo, pritom, i kakvo je stanje u srpskim šumama i gde se to otvorio novi centar za proizvodnju i obradu najkvalitetnijih semena.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Iva Petrović

Martinović o daljim koracima u agraru

Na sastanku sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović, istakao je da država ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, više nego ikada ranije, ali da ne može odmah rešiti sve probleme. On je naglasio ključnu važnost u slušanju svih predloga, zahteva i ideja poljoprivrednika, te nastavak dijaloga. Ministar je istakao da je na zahtevnom evropskom i svetskom tržištu, te da je podrška poljoprivrednicima neophodna. Ministarstvo će pažljivo sagledati situaciju i prioriteti će biti zajednički određeni.

Martinović je naglasio da će Ministarstvo ostati pouzdan partner za razgovor, dogovorivši ponovni sastanak u istom sastavu u skorijoj budućnosti. Sastanku su prisustvovali predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika Srbije, uključujući „Stig“ Požarevac, „Naše Mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“, i udruženje „Severni Banat“ Kikinda. Pored toga, u razgovoru je učestvovao i državni sekretar u Ministarstvu finansija, Saša Stevanović.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Iva Petrović

Stanje u srpskim šumama: koliko drveća je izgubljeno?

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku objavljeno je da su kupne štete u državnim šumama Srbije tokom 2023. godine, izražene po zapremini drveta, dostigle 264.633 kubna metra, od čega je gotovo 24.000 kubnih metara štete uzrokovano ljudskim faktorom. Elementarne nepogode poput vetra, kiše, grada i snega prouzrokovale su štetu od 186.047 kubnih metara drveta, što čini skoro 70% ukupnih šteta u državnim šumama.

Posebno velika šteta nastala je zbog superćelijske oluje koja je zahvatila Vojvodinu u julu 2023. godine, a proces sanacije tih šteta još uvek traje. Tokom iste godine, zabeleženo je 13 požara u državnim šumama, uz oštećenje od 680 kubnih metara drveta, dok u privatnim šumama nije zabeležen nijedan požar. Štete od biljnih bolesti u državnim šumama su procenjene na oko 43.000 kubnih metara.

šuma
Photo by Cam James on Unsplash

Podaci o štetama u šumama se sakupljaju po različitim tipovima šuma i uzrocima štete. Oni su izraženi u kubnim metrima za posečenu zapreminu drveta i u hektarima za obuhvaćenu površinu. Javna preduzeća za gazdovanje šumama kao što su „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“, kao i javna preduzeća nacionalnih parkova i jedinice unutar ostalih firmi i zemljoradničkih zadruga koje se bave šumarstvom, podnela su izveštaje o štetama od ljudskih aktivnosti, insekata, divljači i domaćih životinja, elementarnih nepogoda, biljnih bolesti i požara.

U Rumenki nešto novo: RWA i semenska proizvodnja

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obratila se medijima povodom otvaranja novog postrojenja u Rumenki. Istakla je na svečanom otvaranju Doradnog centra austrijske kompanije RWA u ovom mestu da je sektor agrara temelj srpske privrede. Time se, navodi ona, naša pokrajina ponosi već dugi niz godina. Ona je naglasila da su semena proizvedena u Srbiji tradicionalno poznata kao vrhunska i visoko tražena širom Evrope te da je stoga izuzetno važno što Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srbije čine sve kako bi nastavile ovu tradiciju, pružajući pouzdanu podršku svima u industriji proizvodnje i obrade semena.

Izvor: Pokrajinska vlada

U nastavku izjave, predsednica je takođe istakla da je kompanija „RWA Srbija“ zaposlila gotovo 70 radnika i posluje u zemlji već 15 godina. Već će sledeće godine obeležiti desetogodišnjicu od osnivanja svojih postrojenja u Rumenki. Ona je naglasila da je ovaj novi doradni centar kompanije RWA izuzetno koristan. I to ne samo za poljoprivredne proizvođače iz Rumenke i cele Srbije kako ona dodaje, već i za razvoj agrara u celini. To će dodatno doprineti ekonomskom rastu Srbije i Vojvodine.

Predsednica Gojković je takođe istakla da je otvaranje ovog centra dokaz napretka tehnoloških procesa u poljoprivredi i unutar same kompanije. Dodala je kako to jasno pokazuje angažman Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada u stvaranju povoljnih uslova za dolazak uglednih investitora. Na ceremoniji su se takođe obratili i predstavnici kompanije RWA i ambasador Austrije u Srbiji, Kristijan Ebner. Prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Izvor: AgroTV (1, 2, 3)