Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Matić: sve za mala preduzeća!

Matić: sve za mala preduzeća!

176
0

Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić sa saradnicima, posetila je u četvrtak opštinu Prijepolje gde se sastala sa opštinskim zvaničnicima. Nakon sastanka, izdvojila je vremena da porazgovara i sa lokalnim privrednicima. Tom prilikom ih je sve upoznala sa svim uslugama koje Fond za razvoj pruža i kako do istih mogu doći.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Galaksija 32

Matić o ulaganju u one najvažnije

Matić je naglasila da mnogi poslovni ljudi iz Prijepolja već koriste finansijska sredstva Fonda za razvoj, ističući da je Zlatiborski okrug, kojem Prijepolje pripada, najviše zastupljen kada je reč o iznosu odobrenih kredita koje Fond pruža.

„Mi smo samo u toku ove godine ukupno plasirali skoro devet milijardi dinara od čega je skoro 900 miliona stiglo u Zlatiborski okrug, među kojima su i prijepoljske firme, od kojih se većina bavi preradom voća i povrća i prehranom. Mi se nadamo da će sledeća godina u tom smislu biti još dominantnija i da će se još veći broj kompanija, malih i srednjih preduzeća javljati na naše konkurse,“ istakla je Matić.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Santos Zrenjanin

U nastavku izjave, direktorka Fonda je navela da je znak budućih saradnji Fonda i malih preduzeća podatak da su ove godine imali najveći broj prijava i pristiglih zahteva iz Prijepolja i Zlatiborskog okruga u poslednjih pet godina. „To znači da postoji veliko interesovanje i pojačana privredna aktivnost iako svi znamo da ova godina nije bila laka našim privrednicima. Veliki broj kredita koji su traženi odnosio se na trajna i obrtna sredstva, ali bilo je i investicija a Fond za razvoj upravo posebno pridaje važnost investicijama i kreditima gde se privrednici odlučuju da investiraju i unaprede svoje poslovanje,“ dodaje ona.

Budući programi u Prijepolju

Matić je navela da je danas u Prijepolju razgovarala o novom programu za narednu godinu, čije će aktivnosti započeti već krajem decembra ove godine. „To je program sa Evropskom investicionom bankom, gde ćemo plasirati dodatna sredstva za investicije i za trajna i obrtna sredstva. Kamatne stope će biti varijabilne, one će se kretati negde oko 3, 6 posto. Za investicije, rok otplate je oko 12 godina, grejs period je četiri godine,“ istakla je Matić.

med
YouTube Screenshot
Izvor: TV Sombor

Pritom, dodala je da Fond smatra kako je taj predlog jako povoljan i predočili su to privrednicima u Prijepolju. „Oni će imati priliku da se upoznaju sa svim detaljima programa preko sajta Fonda za razvoj i putem našeg Info servisa. To je još jedna od bitnijih stvari za njih koje bi trebalo da znaju. Pored toga od polovine sledeće godine očekujemo i aktiviranje posebnog programa sa francuskom razvojnom agencijom. Država je u budžetu za sledeću godinu obezbedila garanciju za tih 200 miliona evra. Francuska razvojna agencija želi da preko fonda za razvoj plasira sredstva jednim delom bespovratno. A jednim delom će to biti kredit za zelenu agendu. Za zelenu tranziciju. Ali isto tako i za žensko preduzetništvo,“ precizirala je direktorka.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Prethodni tekstŠvedsko, a naše: Kojić i njegovi uspesi
Sledeći tekstFondacija „Ana i Vlade Divac“: 3 miliona za plastenike