Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „MAVM Rasadnik“: sortiment jedinstvenog kvaliteta

„MAVM Rasadnik“: sortiment jedinstvenog kvaliteta

503
0

Kao ljubitelji kvalitetnog voća, ekipa iz Bolje zemlje je prošle sedmice otputovala u Kać. Tamo smo posetili „MAVM Rasadnik“, jednu od najkvalitetnijih firma ove vrste u Srbiji, a slobodno možemo tome dodati i „u regionu“.

Profesor dr Vladislav Ognjanov, inače redovni profesor na poljoprivrednom fakultetu, je ujedno i čeoni čovek ovog rasadnika. Tokom naše posete, odvojio je par minuta da podeli sa nama sve pojedinosti koje čine „MAVM“ jedinstvenim.

Kako ističe dr Ognjanov, rasadnik postoji već više od četvrt veka. Za to vreme, uspeli su da stvore i razviju bezmalo 95 novih sorti voća spojem praktičnog, manuelnog rada i savremene tehnologije. Među ovim sortama su i proizvodi koji, kako dr Ognjanov posebno apostrofira, nisu ranije bili prisutni u srpskom agraru.

Izvor: Bolja zemlja

Naš sagovornik je sa ponosom predstavio oplemenjivački rad rasadnika „MAVM“. Svojim trudom, veli on, ovo preduzeće ima zasađenih 40 hektara šljiva u Nevesinju (Republika Srpska/BiH), 18 hektara kajsija u Fruškoj gori i 16 hektara višanja u Neuzini.  Podjednako entuzijastično naš sagovornik je govorio i o učešću, kako on kaže, amaterskih voćnjaka. Cilj rasadnika, prema njegovim rečima, jeste aktivacija manjih proizvođača i promovisanje povratka životu na selu i agrarnoj proizvodnji. Amaterski zasadi, izgrađeni uz pomoć „MAVM“ stručnjaka, sada krase mnoge okućnice u okolini, ali i u ostalim delovima Srbije.

„MAVM“ posluje širom Srbije – a i šire

Dr Ognjanov je u razgovoru sa nama prodiskutovao genetski materijal koji „MAVM“ koristi, a koji on deli u dve velike kategorije: repromaterijal iz kojeg nastaju sadnice i genetski materijal koji služi isključivo za istraživanje. „MAVM“ je, po njegovim rečima, jedan od retkih rasadnika u regionu koji repromaterijal isključivo proizvodi na svojim parcelama, sa izuzetnim fitosanitarnim statusom sadnica.

Izvor: Bolja zemlja

Sadnice koje „MAVM“ proizvodi, dodao je dr Ognjanov, su superiornog kvaliteta u odnosu na one proizvedene u Italiji. Pritom, genetski materijal koji nastane u rasadniku se izvozi u bezmalo 5 zemalja širom sveta. Rasadnik posluje sa ljudima širom Srbije, i kako navodi dr Ognjanov, tu ima jako puno posla. Posebno je naglasio da je preko 90% posla ručno, i da mašinska obrada zauzima vrlo mali deo procesa, mahom zbog same prirode posla.

Naravno, dr Ognjanov je podelio i još korisnih informacija o poslovanju rasadnika „MAVM“. Zainteresovani? Orni za saradnju, možda? Saznajte onda još o ovoj uspešnoj firmi u video prilogu na našem oficijelnom YouTube kanalu.