Naslovna Poljoprivreda Med mu je u krvi; Miloš Tanasijević iz Trnovča

Med mu je u krvi; Miloš Tanasijević iz Trnovča

156
0

Med je vazda interesantna tema, a proizvođači kao što je Miloš Tanasijević ga toliko vole da se bave intenzivnom proizvodnjom istog. Ekipa „Bolje zemlje“ je obišla ovog domaćina iz Trnovča i bacila pogled na njegov niz od 80 do 100 košnica, prepunih vazda zauzetih pčela.

Tanasijević je ispraksovani pčelar, a ljubav prema ovoj plemenitoj životinji izgleda da seže čak do njegovog pradede. Međutim, kako on sam naglašava, pčelarstvom je tek krenuo da se bavi 2019. godine. Drugim rečima, pregurao je polovinu decenije i po svemu sudeći, nastaviće sa marljivim radom.

Izvor: Bolja zemlja

A marljivog rada dakako ima. Njegove pčele se prehranjuju najčešće preko obližnjih bagrema, ali obilaze i livade, bagremce i u manjoj meri šume, odnosno lipovo drveće. Kako su pčele osetljive, ključno je izbegavati da se puštaju napolje kada se u obližnjim atarima vrše hemijski tretmani. Nažalost, često se dešava da dolazi do nesklada komšija poljoprivrednika, te jedan vrlo važan tretman može da ubije bitan kontingent pčela. Sva je sreća ta da Tanasijević ima dosledne i savesne komšije koji uvek u dogovoru sa njim rade svoj posao. Na taj način, med Tanasijevića neće posustati.

Kakav to med Tanasijević ima?

Prema rečima našeg domaćina, njegov med je 100% prirodni. Kristališe se, ne sadrži aditive, a uvek ima spremne mušterije da ga kupe. Te mušterije su pretežno iz Smedereva i Beograda, ali ima i dosta lokalnih ljudi koji vole da gustiraju ono što Tanasijević za njih pripremi. Svakako je bilo reči o formiranju cene, koja još uvek nije određena za ovu godinu. Tanasijević smatra da će ova sezona biti lošija, zbog padavina, mrazeva i drugih problema koji su uticali na useve i kulture važne po pčele.

Izvor: Bolja zemlja

Srđan je, naravno, pitao sagovornika o falsifikovanom medu, koji je oduvek bolna tema domaćeg pčelarstva. Mi smo i ranije pokrivali moderna dešavanja u ovom segmentu agrara, i Tanasijević je podjednako upućen u situaciju kao mi. Prema njegovim rečima, on lično nikada nije bio u situaciji da vidi falsifikovani med. Ali je naveo da je kristalizacija uvek jasan indikator originalnosti.

Jednom posetom našeg YouTube kanala saznaćete u prilogu o Tanasijeviću još korisnih informacija oko pčelarstva. Pre svega, saznaćete kako se stara o svom pčelinjaku tokom zime i kada je optimalno vreme da se pčele ponovo puste u posao.