Naslovna Vesti Međunarodni festival kobasica u Bačkom Petrovcu

Međunarodni festival kobasica u Bačkom Petrovcu

126
0

Međunarodni festival kobasica „Kobasafest 2024“ biće održan 10 i 11. februara u Bačkom Petrovcu, na sportskim terenima OŠ Jan Čajak. Manifestacija započinje u subotu, 10. februara 2024. godine u 9:30 sa prijavljivanjem i formiranjem takmičarskih timova.

U okviru događaja će se održati međunarodno priznato takmičenje u pravljenju kobasica, sa 100 prijavljenih timova iz različitih zemalja, uključujući Srbiju, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Hrvatsku, Češku, Ukrajinu, Sloveniju, Švajcarsku i Nemačku. Posetioci će imati priliku da degustiraju različite vrste kobasica, pripremljene po autentičnim domaćim receptima.

Izvor: Klobásafest Petrovac – zvanična Facebook stranica

Festival kobasica: program i događaji

Oko festivalskog šatora će biti postavljeni raznoliki prodajni štandovi sa podjednako raznovrsnim zanatskim proizvodima. Pred samim ulazom u šator, formiraće se ulica sa štandovima. Upravo na njima će posetioci imati priliku da degustiraju mnoge mesne proizvode. Svakako kobasice, ali pritom i čvarke i ostale artikle karakteristične za ovu zabijačku manifestaciju.

Održaće se i tombola, pri čemu će, pored 10 glavnih dobitaka koji će biti javno izvučeni, biti priređeno dodatnih 150 kobasica i otprilike 200 manje vrednih nagrada.

Izvor: Klobásafest Petrovac – zvanična Facebook stranica

U programu je i organizacija tradicionalne proizvodnje putera, gde će četiri takmičarska tima iz Srbije, Slovačke i Hrvatske demonstrirati izradu domaćeg putera na tradicionalan način, koristeći maslenice kao što su to činili naši preci. Takmičenje će se održati na posebnoj bini.

U planu je i takmičenje u prženju čvaraka, u kojem će učestvovati 10 takmičarskih timova koji će pripremati čvarke na autentičan domaći način.

Izvor: Klobásafest Petrovac – zvanična Facebook stranica

Posetioci će imati priliku da uživaju u raznim vrstama vina i piva, koje će ponuditi provereni proizvođači s visokim ocenama za kvalitet na različitim takmičenjima. Za degustaciju rakije, vina i piva potrebna je posebna čaša, a posetioci je mogu kupiti kao suvenir ili za degustaciju na štandu organizatora manifestacije po ceni od 350 dinara. Ulaznica za šator za sve posetioce koštaće 100 dinara, dok je degustacija alkoholnih napitaka na izložbenim štandovima besplatna.

Izvori: Poljoprivrednik, Bački Petrovac Vesti