Naslovna Poljoprivreda Memorandum o saradnji između Srbije i Srpske

Memorandum o saradnji između Srbije i Srpske

69
0

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Aleksandar Martinović i Savo Minić potpisali su više memoranduma. Konkretno, potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja, Memoradnum o saradnji u oblasti upravljanja vodama, kao i Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – zvanična Instagram stranica

Memorandumi i njihova važnost

Ministar Martinović naglasio je da će na sastanku nakon potpisivanja memoranduma i sporazuma sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske i njegovim saradnicima biti prisutan širok tim Ministarstva poljoprivrede Srbije, uključujući sve direktore Uprava koji su deo Ministarstva. Istakao je da je ovo važna prilika da se pošalje jasna poruka, posebno srpskom narodu, o jedinstvu i solidarnosti u teškim trenucima za Srbiju i Republiku Srpsku, posebno naglašavajući pritisak koji srpski narod trenutno trpi, naročito nakon usvajanja rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici.

U nastavku izjave, dodao je da se Srbija oštro suprotstavlja takvim optužbama i istakao da su Srbi, naprotiv, bili žrtve genocida, naročito tokom Drugog svetskog rata i u periodu devedesetih godina. Uz to, Martinović je naglasio važnost potpisivanja sporazuma kao simbola zajedništva i otpora.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – zvanična Instagram stranica

Minić je zahvalio na srdačnom dočeku i istakao da potpisivanjem sporazuma Srbija i Republika Srpska šire saradnju. Naglasio je važnost saradnje između dve zemlje i istakao da je fokus na očuvanju zajedničkih vrednosti, posebno ističući značaj reke Drine kao simbola povezanosti. Minić je takođe razgovarao sa ministrom Krkobabićem o učešću Republike Srpske u manifestaciji „Miholjski susreti sela“ koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede.

Krkobabić je naglasio važnost sela kao simbola i osnove postojanja Srbije i Republike Srpske. Istakao je da je važno uspostaviti jasnu političku volju za zajedničko delovanje i postavljanje ciljeva, što predstavlja novi pravac delovanja u skladu sa vizijom predsednika Vučića. Podvukao je neophodnost očuvanja i revitalizacije sela i naglasio važnost jedinstvene poljoprivredne politike koju treba sprovoditi zajedno Skupština i Vlada Srbije, uključujući i resorno ministarstvo.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – zvanična Instagram stranica

„Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje između Srbije i Srpske“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prokomentarisalo je Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja između Srbije i Republike Srpske. Podsećamo, ovaj memorandum je potpisan u okviru Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske. Memorandum će, kako navode, olakšati proces agrarnih plaćanja i omogućiti pristup trećim tržištima.

Ministarstva su, kako se ističe, usaglasila svoje delovanje u oblastima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tokom konstruktivnog sastanka razmenila su se iskustva u vezi sa institucijama za agrarna plaćanja. Srbija je istakla svoj napredak u implementaciji sistema eAgrar, olakšavajući poljoprivrednicima brzu prijavu za subvencije. Takođe, razgovarano je o saradnji u fitosanitarnoj inspekciji, veterinarskom sektoru i o postizanju usklađenih cena. Cilj je, kako navode, postizanje zajedničkog izlaska na treća tržišta.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – zvanična Instagram stranica

Pored toga, ministri su svečano otvorili stalnu Muzejsku postavku poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije u Poljo klubu, kao deo Sektora za ruralni razvoj. Izložbu su otvorili sa namerom da prikažu bogatstvo tradicije, običaja i kulture srpskih domaćina širom zemlje. Time se, kako navode, promovišu poljoprivreda i ruralni turizam.

Izvori: AgroTV (1, 2)