Naslovna Bašta Miholjski susreti sela: proglašeno najlepše dvorište

Miholjski susreti sela: proglašeno najlepše dvorište

153
0

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić proglasio je dvorište Žike Lazića iz Lapova za najlepše dvorište po uređenosti. Izjavu je saopštio pred velikom publikom nakon održanih  Miholjskih susreta sela u Lapovu. Ovu manifestaciju je sam Krkobabić utemeljio zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, a do sada je imala već tri iteracije.

YouTube Screenshot
Izvor: Humana TV Plus

Najlepše dvorište jedan od dragulja Miholjskih susreta

Pobednik takmičenja za najlepše uređeno dvorište, Žika Lazić se i sam obratio medijima. „Za sve je potrebna ljubav i predani rad. I kuću i vrt sam svojim rukama napravio. U njemu se nalaze biljne vrste ne samo sa našeg podneblja, već i iz raznih dalekih zemalja, sve što može ovde da uspeva posadio sam,“ izjavio je Lazić. Pritom je dodao da najveću inspiraciju nalazi u porodici. Njegovi najbliži će, kako sam naglašava, tokom letnjih meseci moći da se okupe kod njega, da uživaju u ovom „parčetu raja“. „Ali draga mi je i ova nagrada kao potvrda da to što radim i drugi prepoznaju,“ dodao je Lazić.

Naravno, osim proglašenja najlepšeg dvorišta, učesnici i posetioci rekordno posećenih Miholjskih susreta u Lapovu uživali su u drugim segmentima. Između ostalog, učestvovali su u takmičenju u pripremi riblje čorbe, a prisustvovalo se i prezentacijama štandova etno udruženja, voćara, vinara, pčelara.

YouTube Screenshot
Izvor: Humana TV Plus

Odjekivalo je i vatreno navijanje za pobedu u narodnom višeboju. Među disciplinama bile su bacanje kamena s ramena, trule kobile, prenošenje vode i prenošenje jajeta kašikom, krunjenje kukuruza, i sl. Uz ritam i plesne korake kulturno-umetničkih društava, usledio je izbor najlepšeg i najukusnijeg starinskog kolača,  kao i najbolje urađene rukotvorine.

Treba naglasiti da Žika Lazić nije jedini sa ove manifestacije otišao nagrađen. Tokom trajanja Miholjskih dana, nagradu za najlepši dvorišni detalj dobila je Slađana Dinić. Ona je svoj život u stanu oplemenila baveći se detaljima u bašti. Kako kaže sama, smatra da je obaveza svih nas da brinemo o prostoru koji nas okružuje.

YouTube Screenshot
Izvor: Humana TV Plus

Predstavnici Lapova, nagrađeni u dve pomenute kategorije, plasirali su se na okružno takmičenje dvorišta iz čitave Centralne Srbije. Već naredne godine opština Lapovo će poslati nove predstavnike u još dve kategorije priznate i u svetu i u Srbiji. Dotične kategorije su najlepše etno dvorište i najlepše park dvorište.

Miholjski susreti širom Srbije

Organizatori manifestacije Miholjski susreti uz pomoć sredstava Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuju događaj u bezmalo 95 opština i gradova Srbije. Paralelno sa Lapovom, ovaj festival se odvijao i u Lubnici kod Zaječara, kao i u selu Crna Bara. I ovog vikenda najavljen je bogat program u drugim mestima, konkretno u Žitištu, Gadžinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Žagubici i Trgovištu.

Izvor: Politika

Pogledajte i: Odabrani i nagrađeni najbolji urbani baštovani

Prethodni tekstKako su breskve sa hlorpirifosom završile u prometu?
Sledeći tekstSeoski turizam na Rudniku: nova destinacija za željne posetioce