Naslovna Poljoprivreda Miholjski susreti sela – rekordna godina! Slavlje! Konfeti!

Miholjski susreti sela – rekordna godina! Slavlje! Konfeti!

103
0

Manifestacija „Miholjski susreti sela“, projekat strasti ministra za brigu o selu Srbije Milana Krkobabića, je zabeležila uspeh. I to uspeh na zavidnom nivou, kakav malo koje „nove“ manifestacije beleže! O čemu je reč i koje su brojke? Ako vas „Miholjski susreti sela“ interesuju, čitajte dalje.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

„Miholjski susreti sela“ u brojkama

Na sednici održanoj u četvrtak 11. aprila, komisije koja se bavi dodelom bespovratnih sredstava za organizaciju Miholjskih susreta sela za 2024. godinu, koju je organizovalo Ministarstvo za brigu o selu u Palati Srbija, doneta je odluka da 113 lokalnih samouprava dobije finansijsku podršku za organizaciju svojih programa.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Ove godine, čak 1.775 sela će učestvovati u Miholjskim susretima, a očekuje se rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca. Raznovrstan kulturni i sportski program ponovo će obogatiti seoske zajednice širom Srbije tokom leta i jeseni, od 1. juna do 1. novembra.

Posetioci će imati priliku da uživaju u sportskim, kulturnim, umetničkim aktivnostima i bogatoj gastronomskoj ponudi u selima širom Srbije – od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Još detalja o manifestaciji

Na sednici je odobreno finansijsko podržavanje, u iznosu do 500.000 dinara po jedinici lokalne samouprave, za ukupno 113 prijavljenih jedinica. Početno odobrena sredstva su naknadno povećana kako bi se zadovoljili zahtevi svih prijavljenih koji ispunjavaju uslove, s obzirom na to da će mnogi od njih doprineti i sopstvenim sredstvima.

Kao i prethodnih godina, sela će se takmičiti u raznim disciplinama. One uključuju folklor, tradicionalno pevanje, sviranje gusala i tambura, kao i umetničke izraze poput slikarstva, književnosti, i recitovanja. Program će obuhvatiti zdravice, blagoslove i narodne običaje. Osim toga, biće organizovane radionice za stari zanati, izradu rukotvorina, suvenira, kao i izložbe slika, fotografija i rukotvorina. Miholjski susreti će takođe obuhvatiti seoske višeboje i sportske turnire. Naravno, pokrivaće i razne takmičarske igre za decu poput kvizova znanja i zabavnih aktivnosti kao što su trke u džakovima ili pravljenje strašila.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Na zvaničnom sajtu Ministarstva za brigu o selu biće objavljen kalendar dešavanja, što će omogućiti svim zainteresovanima da odaberu program koji ih najviše interesuje i da odluče gde žele da provedu vreme tokom Miholjskih susreta.

Izvor: Poljoprivrednik