Naslovna Poljoprivreda „Miholjski susreti sela“ u Kušićima

„Miholjski susreti sela“ u Kušićima

404
0

U selu Kušići opštine Ivanjica je po treći put održana sad već tradicionalna poljoprivredna manifestacija „Miholjski susreti sela“. Ovaj festival okuplja čuvare narodne tradicije i mlade iz ruralnog područja ove opštine.

Više desetina učesnika okupilo se u dvorištu škole ’’ Major Ilić’’ u Kušićima kako bi prikazali srpsku narodnu tradiciju kroz  razne običaj. Posebno veliku pažnju izazvali su izložbeni štandovi sa srpskim kulinarskim specijalitetima i ručnim radovima. U takmičarskom delu su osim vrednih domaćica učestvovali i mladi recitatori.

YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

„Miholjski susreti sela“ u znaku tradicije

„Spremala sam se oko sedam dana i spremala me je moja nastavnica srpskog jezika. Volim da recitujem i ubuduće ću učestvovati na ovakvim manifestacijama,“ istakla je Nataša Zarić, učenica OŠ „Major Ilić“ i učesnica recitatorskog dela „Susreta“.

Dušica Vidaković, jedna od vlasnica ugostiteljskog objekta „Villa Angelina“ se takođe obratila medijima povodom osvajanja nagrade u takmičarskom kulinarskom segmentu manifestacije. „Pa iskreno, nisam očekivala nagradu. Pripremila sam inače jela koja pripremam za naše goste. To su tradicionalna srpska jela, recepti koje sam ja nasledila od svoje svekrve,“ istakla je Vidaković. „Godinama radimo taj posao, to su stvarno stari recepti koje ja uvek koristim.“ U nastavku izjave je dodala da se nada da će znanje tih recepata preneti na mlađe generacije. „Ko god bude bio zainteresovan, pogotovo moje snaje, nadam se da ću uspeti da im prenesem,“ naglasila je uz osmeh Vidaković.

YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Vladimir Bojanić, predsednik skupštine opštine Ivanjica, je naglasio kvalitet „Miholjskih susreta sela“ tokom trajanja događaja. „Pa mogu reći da je ovo jako lepa manifestacija. Svi učesnici su bili izvanredni,“ izjavio je Bojanić. „Nadam se da će ova manifestacija malo da se omasovi. Šteta što nije bilo dovoljno ljudi, ja se nadam da će biti malo više sledeće godine. Vreme nas je danas poslužilo kao i prethodne dve godine, kada smo organizovali „Susrete“ u Devićima i Katićima, gde je bilo prelepo. I nadam se da ćemo sledeće godine nastaviti sa ovom manifestacijom masovitije, da će što više nas sugrađana učestvovati u ovome. Da ćemo čuvati našu tradiciju i oživeti naše selo.“

Ovaj projekat pokrenulo je Ministarstvo za brigu o selu. Opština Ivanjica, kako se ističe u zvaničnom izveštaju sa manifestacije, dobila je oko pola miliona dinara za realizaciju događaja.

Izvor: InfoLiga