Naslovna Poljoprivreda Miholjski susreti, sporazum sa Kinom, javno slušanje, vesti…

Miholjski susreti, sporazum sa Kinom, javno slušanje, vesti…

96
0

Kako protiču najnoviji Miholjski susreti sela? Gde smo što se sporazuma s Kinom tiče, ali i domaćim agrarom? I ko će koga javno slušati? U ovim vestima, možete saznati odgovore na sva ova pitanja.

Izvor: Shutterstock/mirjana ristic damjanovic

Dakle, novi Miholjski susreti

Od ukupno 113 jedinica lokalne samouprave koje su prema konkursu Ministarstva za brigu o selu dobile sredstva za organizovanje Miholjskih susreta, devet je održalo svoje programe u junu. Prošle nedelje Miholjski susreti su se održali u selima četiri opštine: Malo Crniće, Vršac, Boljevac i Paraćin.

Tokom jula manifestacija će se održati u 12 sela, uključujući Odžake i Vladičin Han. Podsetićemo, prošle godine su Miholjski susreti zabeležili veliki uspeh, sa rekordnom posećenošću i puno novih interesenata.

YouTube Screenshot
Izvor: CGTN

Da li sporazum sa Kinom ima negativne posledice?

Poslanica Stranke slobode i pravde, Jelena Spirić, je izjavila da aktuelna vlast hvali Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, ali ne pominje da će carine na domaći paradajz, luk i kupus biti elminisane tek za pet godina.

Spirić je rekla da je prilikom hvaljenja sporazuma vlast propustila da napomene da će carine za proizvode kao što su paradajz, luk i kupus, od kojih naši poljoprivrednici žive, biti potpuno ukinute tek za pet godina.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Ona je dodala da je u isto vreme kineski krompir oslobođen carina, dok će domaći proizvođači čekati pet godina za krompir, a čak deset godina za maline. Prema njenim rečima, Vlada namerno favorizuje strane izvoznike, zanemarujući interese srpskih proizvođača.

Spirić je istakla da umesto da podrži domaće privrednike u otvaranju fabrika za preradu paradajza, kako bi viškovi i proizvodi nižeg kvaliteta mogli da se plasiraju, Vlada je ukinula carine na prerađeni kineski paradajz, izlažući naše proizvođače riziku na već zasićenom tržištu.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Šta se i gde sluša?

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije najavio je da će 12. jula organizovati Javno slušanje na temu „Poljoprivredna politika – pravedna raspodela sredstava podsticaja u planiranju narednog budžeta“. Kako je prenela agencija Beta, Javno slušanje će se održati u Skupštini Srbije u 10 sati.

Odbor je pozvao poljoprivredna udruženja, organizacije i druge zainteresovane strane da se prijave za učešće u Javnom slušanju. U saopštenju Odbora za poljoprivredu istaknuto je da se očekuje da kroz raspravu i predloge budu određene smernice za raspodelu agrarnog budžeta ili eventualne rebalanse.

Foto: Pixabay

Rok za prijave za javno slušanje je najkasnije do 9. jula, a prijave treba poslati Odboru za poljoprivredu.

Izvori: AgroFin, AgroNews (1, 2)