Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Mikrobilje“, jer zdravlje dolazi u malim zalogajima

„Mikrobilje“, jer zdravlje dolazi u malim zalogajima

300
0

Za promenu, Srđan je sa ekipom „Bolje zemlje“ njive i voćnjake zamenio asfaltom Banjice, jer je tu našao omanje gazdinstvo „Mikrobilje“. Naravno, samo gazdinstvo je malo s razlogom, premda će to njemu svakako pojasniti sagovornica Sara Milunović.

Kako se sprema „Mikrobilje“ (i koje su mu prednosti nad „makro-biljem“)?

Orna da podeli informacije o svom gazdinstvu, Milunović je Srđanu istakla da njihovo gazdinstvo, inače aktivno punih 8 godina, u asortimanu ima čak 27 kultura da ponudi. Među zapaženijima našle su se ove biljke:

  • Matičnjak
  • Sango rotkvica
  • Daikon rotkvica
  • Obična domaća rotkvica
  • Crveni kupus
  • Brokoli
  • Cvekla
  • Crveni amorant
  • Korijander.
Izvor: Bolja zemlja

Na korijander i na matičnjak je Milunović posebno skrenula pažnju, pogotovo kad je govorila o konzumiranju mikrobilja iz „Mikrobilja“. Naime, kako ona izričito podvlači, ovi proizvodi se ingestiraju sirovi, ne sušeni i nikako kuvani. Biljka u ovom periodu, naglašava sagovornica, ima znatno više nutrijenata i zdravija je za naše telo. I u skladu sa tim zdravim načinom jela, bilje koje raste u ovom postrojenju na Banjici se ničim hemijskim ne tretira. Sve je prirodno, umereno, i organski proizvedeno, od samog semena pa do krajnjeg produkta.

Moderna oprema za modernu ishranu

Srđan je uspeo od sagovornice da sazna pomalo i o samom postrojenju gde se uzgaja mikrobilje. Kako jedna od vlasnica gazdinstva ističe, unutar prostorija je uvek dovoljno vode za zalivanje, a koristi se i netretirana zemlja. Posebnu pažnju je pridala osvetljenju i ventilaciji. Unutar „Mikrobilja“ postoje dva režima svetlosti, a koriste se u zavisnosti od toga kojoj kulturi je koji nivo svetla potreban za razvoj.

Izvor: Bolja zemlja

Najveći broj bilja unutar „Mikrobilja“ pripada „pripitomljenim“ sortama. Ali, kako Milunović ponosno navodi, u planu imaju da uvedu i neke divlje kulture, poput koprive i sikavice.  Trenutni cilj je da se asortiman poveća na 35 kultura. Sve to, kako ona navodi, zavisi od potreba tržišta, ali i od saveta koji svakodnevno dobijaju od mušterija.

Milunović je za našu emisiju imala još mnogo toga da podeli. Za nastavak njene nadasve interesantne priče, overite naš zvanični YouTube profil i uverite se sami u kvalitet i potencijal mikrobilja.