Naslovna Blog Milica Lambeta, ponos Gajdobre

Milica Lambeta, ponos Gajdobre

105
0

Gajdobra pri Bačkoj Palanci može da se podiči izvanrednom poljoprivrednicom, imenom i prezimenom Milica Lambeta. Njeno iskustvo možе da posluži kao primеr drugima, nеodlučnim ili nеzaposlеnim, u oprеdеljеnju budućеg zanimanja, posеbno ako imaju svoju njivu.

Poljoprivreda pruža izvanrednu mogućnost kao zanimanje, posebno kada se bavite na sopstvenom gazdinstvu, nastavljajući tradiciju porodičnog posla. Uz primenu znanja i iskustva koje ste stekli od prethodnih generacija, te uz korišćenje savremenih tehnologija i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji, možete postići izuzetne prinose, visokokvalitetnu proizvodnju i obezbediti pristojan životni standard.

Foto: Freepik/jannoon028

Zašto je Lambeta iz Edinburga došla u Gajdobru

Milica Lambeta iz Gajdobre je završila osnovne i master studije iz oblasti finansija u Edinburgu. Nakon šest godina provedenih u Velikoj Britaniji na školovanju, nedavno se vratila u svoj rodni kraj, u Gajdobru. „Sticaj okolnosti mе jе na to navеo. Tata mi jе prеminuo i rеšila sam da sе vratim i nastavim njеgovim stopama. Bio jе mеđu prvim ratarima u Srbiji po postignutim prinosima u poljoprivrеdnoj proizvodnji,“ apostrofirala je Lambeta.

Mlada poljoprivrednica sada zajedno sa sestrom Jovanom, studentkinjom Poljoprivrednog fakulteta u Beču, i stricom Goranom obrađuje njive. Poljoprivredno gazdinstvo Lambeta ima i svoju zemljoradničku zadrugu „Agrogaj“ u Gajdobri.

Lambeta je izjavila da je ceo život provela na zemlji, da voli i poštuje zemlju, te da je ona othranila i školovala. Od oca je najviše naučila o poljoprivredi. Planira da nastavi tatine stope. Na njihovom gazdinstvu pretežno seju soju i kukuruz, ali samo NS seme, i ostvaruju velike prinose. Imaju dobru saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, institutom od nacionalnog značaja, i ne žele ništa da menjaju.

Kvalitetno seme trpi i oluje

Porodica Lambeta redovno poseje svako novo seme kukuruza i soje na svojim oglednim poljima svake godine kako bi pratili ponašanje određenih sorti u njihovim uslovima. Iako su njive u Gajdobri prvoklasne, a selo poznato po obilnoj vodi u zemlji, nažalost, oni ne mogu da iskoriste te prednosti.

"Pametni herbicidi" kao rešenje za svaku njivu
„Pametni herbicidi“ kao rešenje za svaku njivu

Glavni problem predstavlja nedostatak pristupa vodi i nedovoljno navodnjavanje oranica. U Gajdobri postoji mnogo kanala, ali su zarasli ili zatrpani smećem. Država bi trebalo da ih očisti i obnovi, kao i da poboljša puteve. Glavni put do njihovih njiva gotovo da ne postoji, što otežava pristup novoj mehanizaciji, koju uništavaju loši putevi. Takođe, teško je pristupiti njihovim posedima velikim mašinama poput kombajna i traktora.

Lambeta ističe da bi mladim poljoprivrednicima trebalo pružiti podršku prilikom izdavanja državnih oranica u zakup. Poznaje mlade ljude koji bi se želeli baviti poljoprivredom, ali nemaju svoju zemlju. Stoga bi trebalo omogućiti njima iznajmljivanje državnih njiva po povoljnijim uslovima. Iako postoje podsticaji koji se mogu dobiti kroz konkursne linije, važno je pružiti podršku i onima koji nemaju zemlju, a žele da je obrađuju.

Izvor: Dnevnik