Naslovna Blog Milica, rekorder među kravama!

Milica, rekorder među kravama!

570
0

Po čemu se Milica, krava iz gazdinstva porodice Ćurdić, razlikuje od ostalih krava? Pa, po tome što niže rekorde, na primer. Naime, ova životinja uspeva u onome što preko 96% drugih krava gotovo nikad ne doživi – teljenje mladunaca blizanaca!

„Naša Milica je cveće!“

Na bilo kojoj farmi, čak i danas, rođenje teleta predstavlja veliku radost za poljoprivrednike. Naposletku, uspešan porođaj označava povećanje stoke. Tu dolazi i prilika za dalji razvoj i potencijalnu profitabilnost u nadolazećoj sezoni. Međutim, samo mali procenat krava, preciznije između 2% i 4%, rađa blizance.

Blizanačka trudnoća predstavlja veliki, počesto opasan zdravstveni izazov za životinju. Međutim, na farmi porodice Ćurdić, smeštenoj na obroncima Murtеnicе, ovaj proces je relativno čest. Njihova Milica bez ikakvih problema svake druge godine – ponavljamo, svake druge godine! – donosi na svet po dva zdrava teleta.

Foto: Pixabay

Gazdinstvo Ćurdić u selu Negbina kod Novе Varoši, poseduje četiri mlečne krave koje će se uskoro oteliti. Kako domaćini naglašavaju, očekuje se da tri od njih rode. Međutim, njihova miljenica Milica, četvrta u nizu, nedavno je obavila taj posao uspešno. Na svet je donela dva zdrava ženska teleta. Domaćini su se ovom događaju, kako se i očekivalo, izuzetno obradovali.

„Po stomaku ja poznajеm, ako jе širi ja znam da su bliznad, ako jе uži i idе prеma glavi jеdno jе tеlе. Ali, Milica nas jе vеć nеkoliko puta iznеnadila, pa sada i od njе očеkujеmo bеrićеt. Nе možеmo da krijеmo, ona nam jеstе mеzimica“, kažе za medije domaćica Radosava Ćurdić.

♫U Milice, u Milice, za dvoje jaslice

Krava Milica je takođe potekla iz iste štale u kojoj sada donosi mlade, a domaćini su je zadržali jer su prepoznali da će doneti mnogo radosti i koristi u budućnosti. „Prеpoznamo koja jе krava bеrićеtna, po vratu i po damarima na stomaku to sе glеda, tada jе krava mlеčna. Ona dajе od 25 do 32 litrе mlеka dnеvno,“ veli gazda Dragomir Ćurdić

Zbog visoke proizvodnje mleka i plodnosti, Milica ima poseban režim ishrane. Česta rađanja blizanaca, prema domaćinima, izazivaju iscrpljenost, pa će uskoro, prema njihovim rečima, dobiti svoju naslednicu.

Izvor: Dnevnik