Naslovna Blog „Miljković V. Silosi“ među najuspešnijim malim preduzećima.

„Miljković V. Silosi“ među najuspešnijim malim preduzećima.

183
0

Na listi 99 najuspešnijih malih preduzeća portala Biznis.rs za 2022. godinu našla se i firma „Miljković V. Silosi“ iz Starih Banovaca.

„Miljković V. Silosi“ je tek jedna od čak četiri firme sa teritorije opštine Stara Pazova koje su se našle na spisku. Od ostalih tri, najbolje je plasirano preduzeće „Ultrapolymers doo“ iz Stare Pazove. Dotično preduzeće se bavi proizvodima od polipropilena sa ukupnim godišnjim prihodom od 1.596.353.000 dinara. Odmah ga u stopu prati preduzeće „Milšped nekretnine doo Stara Pazova“ iz Krnješevaca. Dotična firma nastupa sa prihodima od oko 980.839.000 dinara. Na listi se našla i „Prosenica Trade“ iz Nove Pazove koja se bavi trgovinom granulata na veliko.

Foto: Pixabay

Mala preduzeća inače dosta dobijaju momentuma u Srbiji. Prema podacima iz godišnjeg Biltena finansijskih izveštaja, koji je objavila Agencija za privredne registre, broj od 13.172 mala preduzeća predstavlja 12,1% od ukupnog broja privrednih društava u zemlji. Ujedno, sa 333.356 zaposlenih firme ove veličine doprinele su sa 26%u celokupnoj radnoj snazi u privrednim društvima.

Prema važećem Zakonu o računovodstvu, u mala pravna lica u Srbiji spadaju ona preduzeća koja ispunjavaju najmanje dva od tri navedena kriterijuma. Prvo, moraju da imaju između 10 i 50 zaposlenih,. Drugo, moraju da ostvaruju godišnje poslovne prihode u rasponu od 700.000 do 8.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. I naposletku, vrednost njihove ukupne aktive na dan bilansa mora da se kreće između 350.000 i 4.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Foto: Pixabay

Kako bi bila uključena u izračunavanje liste 99 najuspešnijih, domaća srednja preduzeća moraju da ispunjavaju ove uslove dve godine zaredom. Pritom, ne smeju da su u stečajnom ili predstečajnom postupku ili likvidaciji. Sem toga, ukoliko firma ima neto dug (razliku između kratkoročnih obaveza i obrtne imovine) koji prevazilazi petostruku vrednost EBITDA, onda ne može biti rangirana kao uspešna. Dotično stanje znači da je prezadužena i da je velika verovatnoća da će upasti u blokadu i samim tim imati probleme sa likvidnošću.

O firmi „Miljković V. Silosi“

Prema podacima preduzetih sa sajta „Moja delatnost“, firma „Miljković V. Silosi“ se bavi lokalnim otkupom, sejanjem i sušenjem žitarica. „Otkupljujemo sve vrste žitarica i po tome smo prepoznatljivi u Starim Banovcima. Zalažemo se za siguran i pouzdan način rada zbog čega smo stekli veliki ugled.,“ navodi se na sajtu „Moja delatnost“.

Foto: Pixabay

Firma aktivno vrši otkup najkvalitetnijih žitarica kao što su kukuruz, uljane repice, soja, pšenica i ječam. Pored toga, stručnjaci firme pružaju i usluge sejanja i vršidbe kukuruza, kao i sušenja žitarica. „Uzimajući u obzir Vaše želje i potrebe, izlazimo Vam maksimalno u susret i na taj način realizujemo zahteve svojim stručnim radom. Tu smo i da Vam predložimo naša rešenja ukoliko Vam je potreban savet ili konsultacija u vezi sa našom delatnošću.,“ ističe se na sajtu „Moja delatnost“.

Izvori: Vojvodina uživo, Moja delatnost

Prethodni tekstKamera koja detektuje nevidljivo zračenje novi izum beogradskih fizičara
Sledeći tekstSita, čuveni kruškovni specijalitet Hisardžika