Naslovna Poljoprivreda Minibusevi, svi i svuda!

Minibusevi, svi i svuda!

81
0

Minibusevi za lokalni rural su bili tema relativno skoro na „Boljoj zemlji“. A kako je unapređivanje sela bitna stavka, „provozaće“ se njih još kod nas. Dakle, pogledajmo šta sada Ministarstvo brige o selu govori o ovim vozilima.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

„Minibusevi za vas, minibusevi i za vas, minibusevi čak i za vas!“

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, najavio je dodelu sredstava lokalnim samoupravama, njih 17, radi nabavke minibuseva kako bi omogućili prevoz stanovnika čak i u najudaljenijim selima Srbije. Posebno je naglasio da će jedan od tih vozila biti poslat na Kosovo i Metohiju, u Orahovac, čime će 750 stanovnika u tri sela dobiti rešenje za prevoz. Nakon potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava, besplatan prevoz će biti dostupan i u još 264 sela.

Profesor Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta i predsednik Komisije, istakao je važnost ovog programa i najavio spremnost fakulteta da u narednom periodu radi na sveobuhvatnom programu kako bi se sistemski rešilo pitanje mobilnosti stanovništva i dobara u ruralnim delovima Srbije. Naglasio je da se u oblasti saobraćajnog inženjerstva posebno mora posvetiti pažnja toj kategoriji. Bojović je pohvalio saradnju Ministarstva i Saobraćajnog fakulteta.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Među 17 opština i gradova, koje će dobiti vozila za prevoz seoskog stanovništva, tri su u devastiranim područjima i u IV grupi stepena razvijenosti. Aleksandar Micić, predsednik privremenog organa Opštine Orahovac, naglasio je važnost minibusa koji će uskoro stići, jer će značajno olakšati život žiteljima sela ove opštine.

Arilje progresira!

Predrag Maslar, predsednik Opštine Arilje, obratio se medijima povodom događaja. Istakao je da će sredstva koja su dobili za kupovinu minibusa rešiti mnoge probleme u selima ovog kraja. Naglasio je da je opština razuđena, sela udaljena, a u nekim naseljima ima malo stanovnika, te je izuzetno važno što će sada moći da izađu u susret svima njima i obezbede besplatan prevoz. Od 14 jedinica lokalne samouprave koje su danas dobile bespovratna sredstva, nemaju organizovan gradski i prigradski prevoz, dok se dve nalaze u pograničnom delu zemlje.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Ministarstvo za brigu o selu je izdvojilo 119 miliona dinara za ove namene. Sa njihove strane, jedinice lokalne samouprave su učestvovale sa 50,7 miliona dinara. Program je odobravao do sedam miliona dinara po prijavi. Od početka sprovođenja programa 2021. godine, ukupno je rešeno pitanje prevoza za žitelje sela u 78 jedinica lokalne samouprave.

Izvor: Poljoprivrednik