Naslovna Poljoprivreda Minibusevi, zadrugarstvo, pasulj – malo noviteta za sredu

Minibusevi, zadrugarstvo, pasulj – malo noviteta za sredu

69
0

Stigoše novi minibusevi u sela. Pritom, zadrugarstvo je i dalje bitno po agrar. A da li vam se, kojim slučajem, gustira pasulj sada? Malo ćemo o sve tri teme u pasusima koji slede.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu
Foto: Milan Ilić

Pre svega, minibusevi

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, potpisaće u utorak, 4. juna 2024. godine, Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije sa predstavnicima 17 jedinica lokalne samouprave.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima namenjeni su prevozu seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na taj način seoskim stanovnicima omogućava se dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, sportskih i kulturnih sadržaja, lakše obavljanje privrednih aktivnosti, odlazak u školu, itd. Do sada su sredstva za ove namene dobile 78 jedinica lokalne samouprave.

Izvor: Zadružni savez Srbije

A posle svega, zadrugarstvo

Dakle, minibusevi su važni. A da li je važno imati zadruge u ovo moderno doba? Zadrugaši tvrde da jeste.

Udruživanje poljoprivrednika je temelj uspeha mnogih agrarno razvijenih zemalja. U Španiji kooperative čine 30% ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda, dok se Italija već decenijama smatra globalnim predvodnikom zadrugarstva. Udruživanje na našim prostorima ima dugu tradiciju, a zadruge postaju sve važniji strateški oslonac za poljoprivrednike. U Italiji svaki poljoprivredni proizvođač može postati član zadruge ako uplati godišnju članarinu, posveti se zadružnim principima i ispuni standarde u proizvodnji. Zadruge pružaju neophodnu logistiku u svim segmentima proizvodnje.

Image by Elias Shariff Falla Mardini from Pixabay

Franko Rieli, član kooperative „Naturaitalia“, istakao je da su prednosti kooperativa brojne, proističući iz ukrupnjivanja proizvodnje. Rekao je da kooperativa ne samo da organizuje, već i inovira proizvodne procese, fokusirajući se na kvalitet. Dodao je da udruživanje smanjuje troškove proizvođačima, te da je njihov cilj obezbeđivanje sigurnog plasmana i profita. Rieli je naveo da su njihovi članovi uglavnom voćari i povrtari, te da je kvalitetno voće i povrće uvek traženo.

Španija je postigla impresivne rezultate zahvaljujući udruživanju u poljoprivredi. Na našim prostorima udruživanje poslednjih godina doživljava renesansu, a zadruge su veliki oslonac poljoprivrednicima, posebno u kriznim vremenima. Zemljoradničke zadruge su za mnoge poljoprivrednike druga kuća, a mnogi ističu da je poljoprivreda nezamisliva bez takvog modela organizovanja.

Izvor: Temerin Tourism

I usred svega – pasulj

Manifestacija „Prosto ko pasulj“, najveće takmičenje u kuvanju pasulja, održaće se 8. juna u Temerinu, na temerinskom vašarištu. Grad će ugostiti 200 takmičarskih ekipa i nekoliko hiljada posetilaca. Pobednici će dobiti novčane i robne nagrade. Svakoj ekipi će biti obezbeđeni paviljonski šator, drva za potpalu, sto i dve klupe za osam osoba, kao i poklon paket.

Kotizacija po ekipi iznosi 5000 dinara, a pasulj će se kuvati od 11 do 14 časova. Žiri će probati 150 uzoraka kako bi izabrao pobednika, koji će biti proglašen u 15.30 časova. Program manifestacije obuhvata kuvanje 3000 humanitarnih porcija, dečji koncert i nastup tamburaša.

Izvori: Poljoprivrednik (1, 2), AgroTV