Naslovna Poljoprivreda Ministar Krkobabić na Miholjskim susretima u Božetićima

Ministar Krkobabić na Miholjskim susretima u Božetićima

215
0

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je u Novoj Varoši otvorio najnovije Miholjske susrete sela u naselju Božetići. Ovo je zvanično drugi put da Božetići dobijaju finansije od Ministarstva za organizaciju ovog događaja. Podsetićemo da je Miholjske susrete sela idejno upravo ministar Krkobabić osmislio, u saradnji s pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Krkobabić nanovo zahteva garantovane penzije

Tokom svoje izjave uoči otvaranja Miholjskih susreta, Krkobabić se obratio prisutnima na temu dobijanja penzija. „Dosledno i uporno radićemo na tome da sve starije žene kojih ima dosta u selima Nove Varoši, kao i one širom Srbije dobiju zasluženu socijalnu – garantovanu penziju u iznosu ne manjem od 100 evra. To je najmanje što svi mi kao društvo i država možemo da učinimo za njih,“ istakao je Krkobabić.

Teme neposrednog razgovora ministra sa meštanima su bile raznovrsne. Sem predloga o garantovanim penzijama, koji su svi prisutni jednoglasno prihvatili, ministar se dotakao i sledećih gorućih stavki:

  • razvoj zadrugarstva
  • nabavka minibusa za prevoz seoskog stanovništva
  • završetak radova na vodovodu
  • obnova seoskog Doma kulture
  • pokretanje privrednih aktivnosti
  • ponovno osposobljavanje trenutno zatvorenog obližnjeg tekstilnog proizvodnog pogona.

Konacna rang lista za zadruge 2018

Dotične ideje, sem lokalnih meštana, su razmotrili i članovi lokalnog opštinskog rukovodstva, na čelu sa Radosavom Vasiljevićem, predsednikom opštine Nova Varoš. Vasiljević je iskoristio priliku da se zahvali ministru na svim naporima koje ulaže u revitalizaciju sela, kao i na vidljivim, konkretnim rezultatima koje postiže. „Mi kao lokalna vlast činimo sve što je u našoj moći. Ali neophodna je ovakva saradnja sa republičkim nivoom. Ovo je pravi primer brige države i pravih projekata,“ istakao je Vasiljević.

Božetići u znaku proslave

Danas su Božetići brojne posetioce dočekali bogatim takmičarskim, izložbenim i kulturno-umetničkim programom. Uz zvuke narodnih pesama, izvike i virtuoze u sviranju gusala odvijalo se takmičenje u narodnom višeboju. Odmeravale su se snage u bacanju kamena s ramena, prevlačenju klipka i konopca, obaranju ruku, skoku u dalj. Vuča vlake volovskom zapregom je bila posebno popularna tokom trajanja manifestacije.

krkobabic
YouTube Screenshot
Izvor: ZooM Vesti Užice

Nije izostalo ni nadmetanje gastronomskih specijaliteta. Ovogodišnje nagrade su dodeljene za najbolji zlatarski sir zaštićenog geografskog porekla i najukusniju heljdopitu. Za vreme trajanja događaja, na štandovima u blizini poprišta sportskih megdana bili su izloženi domaći specijaliteti. Predstavljena je i narodna radinost, autentični proizvodi koji se vekovima prave na ovom području.

Izvor: Poljoprivrednik