Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Ministar Martinović otvorio hidromeliracioni sistem „Čačak-Parmenac“

Ministar Martinović otvorio hidromeliracioni sistem „Čačak-Parmenac“

112
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović otvorio je hidromeliracioni sistem „Čačak – Parmenac“ u Prijevor polju. Ukupna vrednost ovog projekta, navodi se u izjavi ministra, iznosi oko šest miliona evra.

Izvor: www.cacak.org.rs

Ministar Martinović je ujedno uručio i hidroključeve korisnicima. „Realizacija ovog projekta, na koji su građani decenijama čekali, od ogromnog je značaja prvenstveno za meštane u ovom delu Čačka koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i uzgojem različitih vrsta žitarica,“ naglasio je dr Martinović. „Sistem pre svega služi za navodnjavanje poljoprivrednih površina pozicioniranih uz kanal, a osim toga značajnu ulogu će imati u odbrani od, iz godine u godinu, sve češćih poplava i bujica“

Dr Martinović o savremenosti novog sistema

On je istakao da realizacija projekta pruža pomoć poljoprivrednicima da se prilagode izazovnim klimatskim uslovima, kao i da povećaju proizvodnju i poboljšaju kvalitet svojih proizvoda. Takođe je naglasio značaj saradnje između lokalnih samouprava i države, bez čije značajne pomoći opštine i gradovi ne mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Izvor: www.cacak.org.rs

Ovaj hidromelioracioni sistem je u potpunosti digitalizovan i automatizovan, sa četiri crpne stanice. Izgradnja je uključivala rekonstrukciju pet i po kilometara kanala, koji je nekada navodnjavao oko 600 hektara zemljišta. Obnovom kanala za navodnjavanje od Prijevora do crpne stanice „Ljubić kej“, izgrađeno je 172 priključka koji trenutno navodnjavaju oko 400 hektara najplodnijeg zemljišta, a planira se daljnje proširenje.

Puštanju u rad hidromelioracionog sistema „Parmenac“ prisustvovali su gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović. Zajedno sa ministrom, posetili su gazdinstvo Isidore Bogdanović, korisnice sistema za navodnjavanje „Parmenac“, te obišli radove na crpnoj stanici „Ljubić kej“ i izgradnji sistema za vodosnabdevanje „Bresnica“.

Izvor: www.cacak.org.rs

Martinović je takođe iskoristio priliku da se osvrne na, kako je rekao, cinične i netačne informacije objavljene u nekim medijima. Kako tvrdi, te informacije sugerišu da on kao resorni ministar ne želi da razgovara sa predstavnicima određenih poljoprivrednih udruženja.

„Iznete informacije su neosnovane. Već smo razgovarali sa malinarima u Arilju. A razgovaraćemo sa svima koji žele razgovor, o svim poljoprivrednim temama. Naglasiću da je sutra u Generalnoj skupštini UN glasanje o Rezouciji o tzv. genocidu u Srebrenici. Zbog toga smo zamolili za strpljenje od nekoliko dana. Svi ministri Vlade Srbije bili su uključeni u diplomatsku borbu Srbije. Jer su predsednik Vučić i celokupna Vlada čvrsto opredeljeni za mir i stabilnost, ali i za odbranu časti i dostojanstva srpskog naroda“, dodao je.

Izvor: AgroTV