Naslovna Vesti Ministar Nedimović: Poljoprivrednici tokom vikenda mogu na njive, “Al dahra” će otkupljivati...

Ministar Nedimović: Poljoprivrednici tokom vikenda mogu na njive, “Al dahra” će otkupljivati jagnjad i telad

Vlada je pripremila mere kako bi pomogla poljoprivrednicima da prevaziđu težak period zbog proglašenja epidemije virusa. 

7953
0

Za poljoprivredne proizvođače pripremljena su dve vrste mera i to tako što će subvencionisani krediti ići u većem obimu, dok će sektorsku podršku dobiti oni koji su najviše pogođeni trenutnim stanjem na tržištu. Poljoprivrednici će tokom vikenda moći na njive i dogovoreno je da “Al dahra” otkupiti jagnjad i telad, tako će biti rešen problem proizvođača iz pirotskog kraja.

„Imali smo sastanak koordinacionog tela za rešavanje ekonomske krize. Dogovorili smo da ćemo imati kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva. Ona će ići preko Uprave za agrarna plaćanja. To će biti subvencionisani krediti koji će ići u većem obimu. S druge strane imaćemo sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu, pre svega mislim na male mlekare, na one koji su bili povezani sa zelenim pijacama, najčešće su to rani povrtari. Tu ćemo imati potpun paket, plus ostale mere koje su vezane i za pravna lica“ rekao je ministar Branislav Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je istakao da u poljoprivrednici veoma disciplinovani i da se trude da poštuju zabranu kretanja, kao i da je postoji maksmilna tolerancija za one koji su se zatekli u njivama u vreme kada to nije dozvoljeno.

„I predsednica vlade je najavila da će poljoprivredni proizvođači od petka imati mogućnost da izađu na njive, u skladu sa ograničenjem do 65 ili 70 godina u zavisnosti gde žive ukoliko se nalaze na traktoru i da mogu nesmetano da obrađuju svoje njive. Mi se nalazimo u jeku setve kukuruza, suncokreta, šećerna repa je pri kraju. Moramo da posejemo milion hektara kukuruza. Svega imamo dovoljno, semena, nafte, ljudi su orni. U pet sati ujutru su svi na njivama“ kaže ministar. 

Pirotski farmeri ovog proleća tržištu nude više od 10.000 jaganjaca, a kako zbog zatvaranja pečenjara i restorana, a redovni kupci iz svih krajeva Srbije, ne dolaze u nabavku, onu nemaju gde da prodaju svoju robu.

„Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko “Al dahre” otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na njihovo tržište. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću. U domaćim marketima će biti u najvećem broju jagnjad koji su poreklom iz Srbije. Ove priče koje su vezane za to da će da se desetkuje stočni fond. Ne brinite, imamo najbolje subvencije u krugu od 1.000 kilometara za tovno govedarstvo“ objašnjava Nedimović.

Ministar je najavio i pokretanje “Elektronske pijace Srbije” za otkup i prodaju proizvoda i na taj način će biti rešen jedan deo problema proizvođača povrća i voća.