Naslovna Vesti Ministar poljoprivrede uverava: Ako ratara zateknu neposredno posle početka policijskog časa da...

Ministar poljoprivrede uverava: Ako ratara zateknu neposredno posle početka policijskog časa da se vraća sa njive, neće biti kažnjen

On je napomenuo da dozvole za stočare i pčelare, i za voćare i povrtare postoje, jer su to one vrste poljoprivredne proizvodnje koje moraju noću da se rade, a da ratari mogu da rade od ujutro do kasno popodne.

310
0
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je poljoprivrednicima, od kojih je jedan broj negodovao zbog ograničenja kretanja u vreme policijskog časa, pa su pojedini bili i novčano kažnjeni, da je vreme od pet ujutro do 17 popodne dovoljno za setvu.

„Ratari nemaju posebne dozvole, mogu da se kreću bez ikakvih problema do 17 sati. U pet sati ujutro da odu, do 17 sati je sasvim dovoljno vremena da možete sa mašinom da odradite najmanje deset hektara tokom dana, rekao je Nedimović i precizirao da ako se ratar, neposredno posle početka policijskog časa od 17 sati zatekne u povratku sa njive, ‘neće mu niko ništa'“, rekao je Nedimović, a prenosi RTV.

„Ako neko pokuša da zloupotrebi taj svoj status i bude u motornom vozilu, to je druga priča“, istakao je ministar.

On je napomenuo da dozvole za stočare i pčelare, i za voćare i povrtare postoje, jer su to one vrste poljoprivredne proizvodnje koje moraju noću da se rade, a da ratari mogu da rade od ujutro do kasno popodne.

Ovih dana desilo se i da je 19-godišnjeg poljoprivrednika iz Silbaša policija privela, a prekršajni sudija kaznio sa 50.000 dinara kako su preneli mediji, tokom policijskog časa vraćao sa poljoprivrednih radova iz atara u traktoru. Govoreći o tom slučaju, ministar Nedimović je, napominjući da je to posao policije, rekao i da „zna šta se desilo“.

„Razgovarao sa s poljoprirvednikom kome je pisana kazna, odnosno sa njegovom porodicom. Tu je došlo do jednog nesporazuma. Radi se o licu koje ima 19 godina, i pretpostavljam da je reč o nesporazumu, ali traktor mora da se koristi za njivu, a ne da se voza po selu. Imali smo jednu sličnu situaciju u jednom mestu, ali tu je čovek koristio motorno vozilo, auto, kaže idem na njivu“, kaže Nedimović uz komentar da ako se tako krećemo, bićemo svi poljoprivrevdnici u roku od pet minuta.