Naslovna Poljoprivreda Ministarka Tanasković na FAO konferenciji u Rimu

Ministarka Tanasković na FAO konferenciji u Rimu

379
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković trenutno gostuje na 43. godišnjoj Konferenciji  Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Konferencija se trenutno održava u Rimu i trajaće do 7. jula.

Tanasković o značaju konferencije

U svojoj izjavi za Tanjug, ministarka Tanasković je naglasila koliko je FAO konferencija ključna za Srbiju. Tokom prvih dana skupa imala je priliku da razgovara sa generalnim direktorom Organizacije Ću Dongjuom. „Sa Dongjuom smo razgovarali bilateralno, prilikom čega sam mu predstavila saradnju u smislu pomoći Srbiji za poplavljena područja,“ rekla je ministarka. Dodala je i da je na marginama razgovarala sa ministrima poljoprivrede Severne Makedonije i Ruske Federacije. Diskutovalo se pretežno o poboljšanju i unapređenju saradnje koja je već na zavidnom nivou.

Zgrada Štaba Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu u Rimu
Fotograf: m/m (slika u javnom domenu)
Izvor: Wikimedia Commons

O konferenciji

Konferencija Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu se održava po 43. put. Glavna tema različitih panel diskusija koje će se odvijati tokom Konferencije je integrisano upravljanje vodnim resursima. Od ponedeljka do srede održaće se tri okrugla stola povodom date teme. Prvi okrugli sto će se fokusirati na nestašicu vode i omogućavanju protoka vode za ljude širom sveta. Drugi okrugli sto će biti posvećen integrisanom upravljanju rizikom od poplava. Treći okrugli sto će se fokusirati na pitanje vodne infrastrukture.

Sem datih tema, održaće se i pet sporednih događaja  sa diskusijama o raznim temama. U glavnom fokusu su rizici i mogućnosti veštačke inteligencije, kao i značaj Inicijative Crnomorske žitarice (BSGI) za globalnu sigurnost hrane.

Izvor: Pixabay

Tokom prvih dana konferencije, Ću Dongju je ponovo odabran kao generalni direktor, sa 92% glasova podrške. Njegov novi mandat ističe 31. jula 2027. godine. Podsetićemo da je Dongju izabran za generalnog direktora još u 2019. godini. Po pravilima Organizacije, ovo će mu ujedno biti i poslednji mandat.

Kao generalni direktor, Ću strastveno zagovara transformaciju i unapređivanje agro-prehrambenih sistema. Cilj je postizanje tzv. Četiri Bolja, odnosno postizanje bolje proizvodnje, bolje ishrane, boljeg okruženja i boljeg života.

Izvori: Tanjug, FAO zvanični sajt