Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Ministarka Tanasković otvorila Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu

Ministarka Tanasković otvorila Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu

75
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je 15. marta Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu. Dotična manifestacija se održava po 14. put i iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i gostiju i zauzima važno mesto u kalendaru gradskih dešavanja.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Tanasković je izjavila da je ovaj kraj poznat po velikim poljoprivrednim potencijalima i posebno razvijenoj stočarskoj proizvodnji, te da su ovakve vrste okupljanja dragocena prilika za razmenu znanja i iskustava za dalje unapređenje proizvodnje.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u prethodnom periodu pokazala da je razvoj poljoprivrede jedan od glavnih prioriteta zemlje, čemu svedoči izdvajanje nikada većih sredstava iz budžeta za poljoprivredu i kontinuirani rad na kreiranju novih mera u cilju modernizacije i transformacije srpskog agrara.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Ministarka je uz to podsetila da su budžetom za 2024. godinu za poljoprivredu opredeljena rekordna sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, kao i da je država ove godine odvojila istorijski iznos sredstava za poljoprivredu i sve subvencije, ne samo u stočarstvu, već i u ratarstvu.

„Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar na vašu korist i u cilju unapređenja srpske poljoprivrede“, poručila je ministarka.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Tanasković o stočarstvu

Tanasković je naglasila da je prioritet povećanje stočnog fonda i da su u tom segmentu, osim značajnog povećanja subvencija za sve grane stočarstva, osmišljene nove mere koje će rezultirati povećanjem broja grla goveda i svinja od 5-8% godišnje.

Tanasković je objasnila da je država ozbiljno pristupila rešavanju izazova u ovoj grani poljoprivrede, te da pored interventnih mera, radi i na kreiranju dugoročnih sistemskih mera s ciljem povećanja efikasnosti i konkurentnosti domaćih farmera.

Tanasković je istakla da veliku pažnju posvećuju i ratarskoj proizvodnji kroz povećanja davanja, subvencionisanje korišćenja sertifikovanog semena i stvaranje uslova za ostvarivanje što većih prinosa, čime će našeg proizvođača učiniti konkurentnijim na evropskom i svetskom tržištu.

Tanasković o IPARD-u

Ministarka je napomenula da su pored nacionalnih mera, našim poljoprivrednicima obezbeđene još dve vrste finansiranja, kroz IPARD program i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, koji se realizuju u saradnji sa Svetskom bankom.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Novi Pazar

Tanasković je podsetila da je u toku prvi IPARD III javni poziv u okviru Mere 1 za izgradnju i opremanje objekata i podizanje proizvodnih i matičnih zasada. Poziv traje do 24. maja 2024. godine, obuhvaćajući sektore:

  • mleka
  • mesa
  • voća
  • povrća
  • žitarica
  • industrijskog bilja
  • grožđa
  • jaja
  • ribarstva.

Ministarka je dodala da su po ovom Javnom pozivu opredeljena sredstva u iznosu od 4.809.728.000,39 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije.

Izvor: IPARD Srbija – zvanični Instagram nalog

Tanasković je takođe navela da je u toku treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Rok za prijavu će biti produžen do 1. aprila, sa ukupnom vrednošću sredstava od 750 miliona dinara. Sredstva su namenjena prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima. Mogu ići i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Ministarka o „Najdomaćin-u“

Ministarka Tanasković je takođe izjavila da je ponosna na projekat Ministarstva poljoprivrede koji se sprovodi već drugu godinu zaredom. Naravno, mislila je na „Najdomaćin 2024“. Ona je istakla da su prijave otvorene sve do kraja septembra te godine. Pritom će ukupan ovogodišnji nagradni fond premašiti 7 miliona dinara, pri čemu će deo nagrada biti u obliku robe.

Izvor: Grad Sremska Mitrovica – zvanična Facebook stranica

Na Sajmu u Šapcu postoji štand na kojem poljoprivrednici mogu da se informišu i prijave za ovogodišnji izbor za najboljeg poljoprivrednika. Ministarka je izrazila uverenje da u tom kraju ima mnogo domaćina koji zaslužuju titulu najboljeg.

Izvor: Poljoprivrednik